Mur: Velika razlika

Izvor: B92, 08.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mur: Velika razlika

Podgorica, Priština, Tokio -- Američki ambasador u Podgorici Roderik Mur smatra da između Južne Osetije i Abhazije, i Kosova "postoji ogromna razlika".

"Moja zemlja i mnoge članice EU davno su rekle da je Kosovo sui generis (poseban slučaj) i da ne predstavlja presedan za druge separatističke pokrete širom sveta iz mnogo razloga", rekao je Mur. Prema njegovim rečima, ogromna je razlika između situacije koja je vodila kosovskoj nezavisnosti i invazije Rusije na Gruziju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon koje je usledilo priznavanje Južne Osetije i Abhazije, preneo je Glas Amerike.

"Rusija je zasad jedina zemlja na svetu koja je priznala te dve republike, dok je više desetina država priznalo nezavisnost Kosova, među kojima velika većina članica Evropske unije i nekoliko susednih zemalja", rekao je Mur.

On tvrdi da je proces koji je vodio nezavisnosti Kosova utemeljen u međunarodnom pravu, uključujući tu i rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, dok to nije slučaj sa ruskim priznanjem otcepljenih gruzijskih republika.

Mur je rekao da je u gruzijskom slučaju, samo četiri meseca pre ruske invazije, Savet betbednosti UN, čiji je i Rusija član, usvojio rezoluciju kojom se reafirmiše teritorijalni integritet Gruzije.

Skoplje uslovljava priznanje Kosova

Predstavnici kosovskih institucija usprotivili su se danas najnovijem uslovu vlasti u Skoplju da će priznati nezavisnost Kosova ukoliko u Prištinu priznaju Makedoniju pod tim imenom.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Tači protiv su uslovljavanja Skoplja u procesu priznavanja nezavisnosti Kosova, preneli su prištinski mediji.

Sejdiju je rekao da je za Prištinu značajno da uputi poruke o saradnji sa Makedonijom, koju smatra za strateški važnog suseda.

"Nikad se nećemo vezati za uslovljavanje. Za nas je značajno da se ovi konkretni odnosi koji trenutno postoje sa Makedonijom nastave na najbolji mogući načini da u okviru toga dođe i priznavanje, ali ne želim da preciziram datum kada će se to desiti", rekao je Sejdiu.

Tači je potencirao "istu političku liniju u odnosu sa Makedonijom", ali nije direktno odgovorio na pitanje da li je Kosovo spremno da "prizna Makedoniju pod njenim ustavnim imenom".

"Narednih dana će doći do još većeg razumevanja makedonskih zvaničnika realnosti na Kosovu. Snažnno verujem da će i Makedonija kao i sve druge demokratske zemlje da prizna nezavisnost Kosova", rekao je Tači.

Drugo otvoreno pitanje između Prištine i Skoplja je pitanje granica, ali obe strane naglašavaju da je poslednjih dana došlo do napretka u određivanju granične linije na terenu.

Mediji u Prištini ocenjuju da su posle uspešnog procesa demarkacije granične linije prema Makedoniji, državne rukovodeće strukture u Skoplju u prvi plan istakle pitanje imena.

Klaus: Priznanje Kosova izazvalo rusko priznanje

Češki predsednik Vaclav Klaus je ocenio da je odluku Rusije da prizna nezavisnost otcepljenih gruzijskih regiona Južne Osetije i Abhazije isprovocirala odluka zapadnih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova i okrivio Gruziju za vojni sukob na Kavkazu.

"Da nije bilo Kosova, ne bi bilo ni priznanja njihove nezavisnosti", rekao je Klaus u intervjuu japanskom listu "Jomjuri", komentarišući odluku Moskve da prizna nezavisnost gruzijskih regiona.

"Gruzija je prva napala Južnu Osetiju", naveo je češki predsednik.

Klaus, koji u Tokiju učestvuje na međunarodnom naučnom forumu, poručio je da je pogrešno prikazivati Rusiju kao negativnu stranu u kavkaskom sukobu, preneo je Itar-Tas.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Klaus:Priznanje Kosova izazvalo priznanje gruzijskih regiona

Izvor: Kurir, 08.Sep.2008

TOKIO, 8. septembra (Tanjug) - Češki predsednik Vaclav Klaus ocenio danas da je odluku Rusije da prizna nezavisnost otcepljenih gruzijskih regiona Južne Osetije i Abhazije isprovocirala odluka zapadnih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova i okrivio Gruziju za vojni sukob na Kavkazu. "Da nije bilo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.