Multietnička vlast za stabilnost juga Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Multietnička vlast za stabilnost juga Srbije

BEOGRAD - Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković izjavio je danas da je formiranje multietničke vlasti u opštinama na jugu Srbije pretpostavka za miran i stabilan rad i dobre odnose u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Moj predlog je bio da se potpiše sporazum o učešću Srba u lokalnoj vlasti, a da se istovremeno radi na integraciji Albanaca u republičke institucije. Samo zajednički možemo prevladati komplikovanu situaciju", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Marković na sednici Odbora Skupštine Srbije za međunacionalne odnose posvećenoj aktuelnoj političko-privrednoj situacija u opštini Bujanovac.

Uključivanje Albanaca i Roma u republičke institucije

Marković, koji je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, rekao bi da bi oko 10 odsto predstavnika Srba trebalo da učestvuje u vlasti u Preševu, a 35 odsto u opštini Bujanovac, u skladu sa etničkim sastavom stanovništva tih opština.

On je rekao da je najveći politički problem to što Srbi ne učestvuju u lokalnoj vlasti u opštinama Preševo i Bujanovac, a da je jedan od većih problema na kome se radi uključivanje Albanaca i Roma u republičke institucije što, kako je naveo, nije jednostavan posao.

"Kada bi bila formirana multietnička vlast tenzija koja sada postoji bi splasnula", rekao je Marković i dodao da je situacija kompleksna između alabanskih partija, između srpskih partija, kao i njihovom međusobnom odnosu.

Marković je, međutim, naveo da su instrumenti Koordinacionog tela limitirani i u finansijskom i u političkom smislu i da to telo, u koje su se nedavno uključili i predstavnici Albanaca, nema nikakvu efektivnu moć.

Koordinaciono telo ide ka svom zalasku

"Koordinaciono telo je nešto što ide ka svom zalasku i njegova uloga je više konsultativnog karaktera", naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, stanje na jugu Srbije dodatno komplikuje loša ekonomska situacija, nerešeno pitanje Kosova i smanjenje budžeta za Koordinaciono telo.

Predstavnici nevladinih organizacija Srba iz opštine Bujanovac, koji su peticijom inicirali sednicu odbora, ponovili su zahteve da se struktura stanovništva u tom delu Srbije utvrdi vanrednim popisom na osnovu koga bi bila obavljena raspodela lokalne vlasti i da Skupština Srbije formira anketni odbor koji bi utvrdio realno stanje u Bujanovcu.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je da postoji popis stanovništva iz 2001. godine, a da je sastav lokalne vlasti rezultat izbora.

"Ako iskreno želimo stvoriti multietničku vlast taj princip se onda mora proširiti na sve pore društva", rekao je Kamberi koji je izrazio spremnost da se lokalni parlament proširi sa šest odbornika, ali je ocenio da su nerealni zahtevi da Srbi sa 40 odsto učestvuju u lokalnoj vlasti.

Kamberi, koji je i član Koordinacionog tela za jug Srbije, rekao je da nije bio upoznat sa dopisima nevladinih organizacija Srba skupštinskom odboru niti sa detaljima izveštaja predsednika Koordinacionog tela Milana Markovića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.