Izvor: B92, 11.Jul.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muharem Gaši uhapšen u Italiji

Rimini, Beograd -- Italijanske vlasti uhapsile su u Riminiju Muharema Gašija, koji je u Srbiji optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. koje je počinio kao pripadnik OVK.

Za Gašijem je izdata međunarodna poternica, a on je živeo u blizini Riminija, gde je radio kao vozač kamiona. Gaši se 1999. godine kao dobrovoljac priključio OVK, a iste godine je učestvovao u napadu na jednu kuću u Klini, čiji je vlasnik ubijen iz vatrenog oružja, dok su drugi članovi domaćinstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranjeni.

Gaši je u Italiju stigao kao izbeglica, a sada će o njegovoj eventualnoj ekstradiciji odlučivati Apelacioni sud u Bolonji.

Malovićeva: Tražićemo izručenje

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da je to ministarstvo dobilo potvrdu od kancelarije Interpola u Beogradu da je u Italiji uhapšen Muharem Gaši, osumnjičen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, i najavila da će Ministarstvo pravde po hitnom postupku uputiti zahtev za njegovu ekstradiciju.

Malovićeva je podsetila da je Gaši jedan od lidera OVK, koga je nadležni sud u Srbiji optužio za događaje na Kosovu 1999. godine.

"Gaši je u Italiji imao status izbeglice i ja očekujem da će za njega biti nadležni organi koji se bave procesuiranjem krivičnih dela ratnog zločina, a to je Tužilaštvo za ratne zločine i Veće Okružnog suda u Beogradu", rekla je Malovićeva i navela da će za njegovu ekstradiciju biti nadležan sud u Bolonji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.