Mrkonjić: Vratiće se Mira Marković

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Vratiće se Mira Marković

Požarevac -- Na obeležavanju pet godina od smrti Slobodana Miloševića, ministar Mrkonjić izjavio da se radi na tome da se Mira Marković vrati u zemlju.

Grob nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića u Požarevcu danas je posetilo stotinak ljudi, među kojima i ministar Milutin Mrkonjić.

Među posetiocima su bili Hadži Dragan Antić, Živadin Jovanović i bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović, kao i delegacija SRS.

Ministar infrastrukture >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je jedini visoki funkcioner SPS koji je posetio grob Miloševića, koji je pre šest godina umro od posledica infarkta u pritvoru Haškog tribunala u Sheveningenu.

Milutin Mrkonjić je novinarima u Požarevcu rekao da je došao na Miloševićev grob kao prijatelj, a ne kao funkcioner SPS-a.

"Neću valjda da pitam koalicione partnere da dođem na grob prijatelju?", rekao je Mrkonjić.

On je rekao da je SPS oduvek državotvorna partija i da je to i danas.

"Svi iz vrha SPS-a su na svojim zadacima. Ivica Dačić je u Turskoj, Slavica Đukić Dejanović predsedava skupštinom, Žarko Obradović razgovara sa ministrom Hrvatske. Prema tome, nema potrebe praviti oko toga bilo kakve spekulacije", rekao je Mrkonjić.

Bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović je u Požarevac došao organizovano sa grupom Miloševićevih poklonika iz Crne Gore.

Nakon obilaska groba, u požarevačkom Centru za kulturu udruženje "Sloboda" danas je predstavilo knjigu "Takvog ga znam" koja predstavlja zbornik izjava o Slobodanu Miloševiću.

I ove godine bez Mirjane, Marka i Marije

Mirjana Marković, Marko i Marija Milošević ni ove godine nisu došli u Požarevac, ali su poslali cveće.

Bivši direktor Politike i porodični prijatelj Hadži Dragan Antić kaže da ih u tome sprečavaju sudski procesi koji su protiv njih pokrenuti u Srbiji i raspisane poternice.

"Ona je nostalgična. Volela bi da se vrati. Vezana je za Srbiju. Plakala je, u egzilu je a muž joj je ovde", rekao je Antić.

Ministar Mrkonjić očekuje da će porodica Slobodana Miloševića jednog dana moći da se vrati u Srbiju, ali nije želeo da kaže kada i kako.

"Radimo na tome da dodju, to je sve za sada”, rekao je on.

Pored groba pod lipom, u mimmohodu, prolazili su nekadašnji saradnici Slobodana Miloševića.

"Istorija će ispraviti stav o njemu", rekao je Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ.

Poštovaoci lika i dela Slobodana Miloševića ni pet godina nakon njegove smrti ne mogu da razumeju zbog čega MIloševića zovu balkanskim kasapinom i najvećim evropskim diktatorom nakon Drugog svetskog rata:

Živela sam u komunizmu, socijalizmu i pod DOS-om. Pod komunistima i socijalistima sam imala jednu bravu na vratima pod ovima tri i još gledam kroz špijunku ko je. Zar je to sloboda i demokratija?

Nismo bili gladni, radili smo svi, svi smo devedesetih imali hleba.

Ne može jedan čovek da bude kriv za sve. On nije balkanski kasapin, kako su ga zvali zapadni mediji.

Obeležavanje pete godine od smrti Miloševića organizovalo je Udruženje Sloboda, čiji se vođa Uroš Šuvaković priseća vremena Miloševićeve vladavine kada se, kako on kaže, dobro živelo.

"Jasno se sećam 1993. kada ste za jednu nemačku marku mogli da živite, kao i perioda kada za nekoliko stotina maraka niste mogli da živite. Bio sam bio student, živeli smo od tatine penzije od dva evra kao i svi ostali", priseća se Šuvaković.

Jedna od lokalnih žrtava represije i bahatosti sina Slobodana Miloševića – Marka, ni posle deset godina suđenja nije dobio zadovoljenje za maltretiranje kome je bio izložen. Optužnica protiv Marka je u međuvremenu zastarela i on strahuje da će se na isti način omogućiti i Miloševićevoj porodici da se vrati u zemlju

"Zbog kohabitacije sa dželatima, Srbija se vrti ukrug. Bez nove alternative i mladih stručnih ljudi nema promene", kaže Momčilo Veljković, nekadašnji član požarevačkog Otpora.

I radikali odali poštu

Srpska radikalna stranka saopštila je danas da je njena delegacija prisustvovala u Požarevcu obeležavanju pete godišnjice od, kako je navedeno, "ubistva" predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u Haškom tribunalu.

Potpredsednik SRS Dragan Todorović, general Božidar Delić, članovi Predsedničkog kolegijuma Vjerica Radeta i Dejan Mirović, odali su poštu i položili venac na grob Miloševića, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.