Mrkić kritikovao ambasadore

Izvor: B92, 14.Nov.2012, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić kritikovao ambasadore

Beograd -- Šef diplomatije Ivan Mrkić uputio je pismo svim ambasadama i konzulatima Srbije, u kojem ih je kritikovao zbog "nerada, pada motivacije, otaljavanja posla".

On ih kritikuje čak i zbog nedovoljnog promovisanja nove vlasti u Beogradu, prenosli list Danas, pozivajući se na diplomatske izvore.

Danas prenosi da je Mrkić u petak, 9. novembra, poslao pismo na adrese ambasadora i konzula Srbije širom sveta, u kojem navodi da se u celokupnoj mreži konstatuje "pad motivacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i odsustvo inicijative, u trenutku kada se zemlja suočava sa spoljnim i unutrašnjim krupnim izazovima".

Ministar je, tvrdi list, naveo da se u diplomatskoj mreži Srbije ispoljio nerad kao posledica izbora nove vlade i podsetio da zadatak diplomatije svuda u svetu jeste da, između ostalog, "afirmiše ključne nosioce vlasti", a da treba da bude "potpuno svejedno koja politička formacija vodi zemlju".

Ivan Mrkić koji je posle majskih izbora i formiranja vladajuće koalicije SNS-SPS-URS, došao na čelo Ministarstva spoljnih poslova gde je do tada bio jedan od najbližih saradnika ministra Vuka Jeremića, navodi da su u diplomatskoj mreži "konstatovani pad produkcije, pad sveukupnih aktivnosti, rutinsko otaljavanje, krajnje ležeran pristup", čak i "potpuni nerad u većem broju DKP-a".

"To se ubuduće neće tolerisati", upozorio je ministar - tvrdi list, i najavio promene "na osnovu rezultata rada" što će se izvesti prema "poznatim kriterijumima".

Šef diplomatije u pismu moli ambasadore i konzule da se pravilno shvati ova poruka, koja je "iznuđena isključivo zapanjujuće slabim performansama pojedinih DKP-a".

Iz vladinih izvora u javnost je nedavno dospela vest da će narednih meseci biti promenjeno tridesetak ambasadora, a prve smene već su obavljene u Parizu i Moskvi, gde su s funkcija otišli kadrovi Demokratske stranke Dušan Bataković i Jelica Kurjak.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.