Izvor: S media, 23.Avg.2012, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić kod Ahmadinežada

Srbija će učestvovati na samitu Pokreta nesvrstanih koji se održava 30. i 31. avgusta u Teheranu, saznaje Danas u Ministarstvu spoljnih poslova. Kako je rečeno, delegaciju Srbije, koja ima status posmatrača u Pokretu, predvodiće šef diplomatije Ivan Mrkić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je dobio pozivnicu da prisustvuje skupu nesvrstanih, koju mu je u julu prilikom posete Beogradu uručio specijalni izaslanik iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ali Asgar Hadži, ali ostaje pitanje da li će otići. Na Andrićevom vencu Danasu je rečeno da „još nemaju informaciju o tome da li predsednik Republike prisustvuje samitu“.

Seška Stanojlović, spoljnopolitička novinarka, ocenjuje za Danas da odlazak delegacije Srbije u Iran predstavlja kontinuitet s politikom prethodnog šefa diplomatije Vuka Jeremića. Kako ukazuje, „Teheran je jedna od najosetljivijih tačaka za Evropsku uniju, ali treba imati na umu da nije u pitanju skup koji se tiče isključivo Ahmadinežadovog režima“.

"Jeremić je, kako bi blokirao proces priznavanja Kosova, obnovio veze s nesvrstanima koristeći poziciju koju je u Pokretu imala SRFJ. Dakle, Mrkić ide utabanim stazama, a ohrabrujući tonovi se odnose na odluku Srbije da u UN podrži Rezoluciju o Siriji. Treba sačekati i videti orijentaciju novog šefa diplomatije, ali mislim da će njegov kurs odražavati stav prema kojem nam je Pokret nesvrstanih bliži od EU", smatra Stanojlovićeva.

(Danas)

FOTO: AP/Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.