Možemo da uvedemo kontramere Hrvatskoj, ali...

Izvor: BKTV News, 06.Avg.2017, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Možemo da uvedemo kontramere Hrvatskoj, ali..."

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je danas da će, ukoliko se sa hrvatskom vladom ne nađe rešenje u vezi sa merama uvećavanja taksi za srpsku robu koje je ta zemlja nedavno uvela, sledeći korak biti - obraćanje Evropskoj komisiji i, eventualno, kontramere.

"Mi, naravno, možemo da uvedemo kontramere, ali želimo da izbegnemo tu soluciju, jer uvođenje mera i kontramera šteti našim odnosima, privrednicima i, na kraju, šteti potrošačima", istakao je ministar u izjavi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << za RTS, uoči puta u Sarajevo.

FOTO: Tanjug

Ljajić, koji će sutra učestvovati na sastanku u Sarajevu gde bi trebalo da se razmotre nedavne mere Hrvatske o pojačanom inspekcijskom nadzoru, rekao je da će se izaći sa predlogom da se ukinu mere koje su protivne Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i principima Svetske trgovinske organizacije.

Vlada Srbije je uputila notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji povodom odluke Zagreba da uvede strože mere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Drugi korak je, kaže, revidiranje ovih mera i usaglašavanje cena ovih taksa sa cenama koje važe u EU.

FOTO: Tanjug

Kako je zaključio, ovo što je Hrvatska uradila, "ovu vrstu protekcionizma će platiti, pre svega, hrvatski potrošači, jer će kupovati robu koja će biti skuplja od one robe koja je do sada uvožena u Hrvatsku".

Ana Brnabić, premijer Srbije, izrazila je uverenje da će se naći zajedničko rešenje u vezi novih mera hrvatske vlade i pre nego što reaguje Evropska komisija i ponovila da je taj potez Hrvatske kršenje SSP.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.