Može li Šarić da sruši vladu

Izvor: Politika, 29.Jan.2013, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li Šarić da sruši vladu

Božo Prelević: U pitanju je „malo mrcvarenje među homogenom vladom gde vlada veliko drugarstvo”. – Vladimir Goati: Raspisivanje izbora zavisi od procene i stepena strpljenja svakog od koalicionih partnera, a naročito najjačeg

„Verujem da gospodin Dačić zna šta govori, on vodi vladu”, ovako je juče prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić prokomentarisao demanti srpskog premijera da je njegov bivši šef kabineta Branko Lazarević bio u kontaktu sa nekim članovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Šarićevog klana optuženog za šverc oko 5,7 tona kokaina. Vučić nije želeo da govori o političkoj dimenziji ovog slučaja, ali je najavio „bilo ko, pa makar bio i neko iz mog okruženja, ma ko to bio, a da je sarađivao sa klanom Šarića i počinio krivično delo, snosiće odgovornost”.

Za premijera je, pak, izveštaj MUP-a, koji su ovih dana objavili neki mediji, nameštaljka i kompromitacija vlade koja nije ni u kakvoj vezi sa Lazarevićem već sa njim samim. A na tome, kako je rekao, rade „razni”.

Ovo nije prvi put da zbog Šarića ima „šumova” na vezama u vladi. Podsetimo, za „Politiku” predsednik vlade je rekao da BIA i VBA nemaju informacije o vezama nekog aktuelnog člana vlade sa Šarićem. Reagujući na tu izjavu Vučić je rekao da nema odgovor na pitanje da li je neko od članova vlade sarađivao sa odbeglim narko-bosom Darko Šarićem zato što je istraga u toku.

Osim oko Šarića, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije nikako da se usaglase ni oko toga zašto (ne) treba menjati vlast u Beogradu. Tako se predsednik Skupštine grada i funkcioner socijalista Aleksandar Antić iznenadio izjavom potpredsednika SNS-a Nebojše Stefanovića da može da garantuje da u narednih trideset dana neće biti promene vlasti u glavnom gradu. Objašnjenje ovakvog stava, kako je istakao Antić, socijalisti očekuju u narednim danima.

Advokat Božo Prelević ne veruje da bi uprkos ovim čarkama vlada mogla da padne uskoro. U pitanju je, kako on ocenjuje, „samo malo mrcvarenje među homogenom vladom gde vlada veliko drugarstvo”. Sve ovo što se dešava on bi, kaže, stavio u kontekst borbe za rejting i pozicioniranje na političkoj sceni „uprkos velikom drugarstvu i tome što dišu ko jedan”, što kaže Dinkić.

„Ja od državnih organa ne očekujem obaveštenje ko je s kim bio u kontaktu, nego ko je izvršio koje krivično delo. Ja bih voleo da nam kažu ko je još bio u kontaktu sa Šarićem. Jer ako nam kažu samo za jednog ja bih onda mogao da zaključim da on nije bio sa drugima, a ako treba da im ja kažem sa kim je još bio pa ja ću da im kažem. Znači, ne možete izaći sa jednim imenom”, kategoričan je Prelević i poziva državne organe da umesto što plasiraju informacije procesuiraju one za koje se dokaže da su učinili neko krivično delo.

Profesor Vladimir Goati ocenjuje da u jednoj nehomogenoj koaliciji kakva je kod nas na vlasti uvek nešto može da bude razlog za izlazak na vanredne izbore.

„Pitanje je samo da li nekome odgovara da to bude okidač. To što Dačić nema saznanja još ne znači da tokom grozničave provere ništa nije utvrđeno, da neko drugi možda nema neka saznanja. Ali da li će se ići na izbore zavisi od ukupnih želja koalicionih partnera, odnosno uverenja nekoga da će izborna sudbina biti njima naklonjena. Sve zavisi od procene i stepena strpljenja svakog od partnera, a naročito najjačeg partnera”, smatra Goati.

Na pitanje da li je čvrst stav SPS-a da ne napusti vlast sa DS-om u Beogradu motivisana čuvanjem važnog aduta u političkoj trgovini sa SNS-om i čuvanjem sopstvenih kadrova od mogućih afera, Prelević kaže da je to jedna od opcija.

„Ukoliko bi to bio slučaj bacila bi se senka na uspešne poteze koje je ova vlast učinila u borbi protiv kriminala. Onda se može zaključiti da su to uradili u nekoj borbi za vlast. Ovde je problem što se iz nemuštih izjava i iskaza ne zna da li je iskaz sračunat da se nekome preti, da mu se spušta rejting, da li to zvuči kao najava hapšenja ili se radi o nekakvom krivičnom delu. Ako je u pitanju ovo poslednje, onda se postavlja pitanje što nije procesuirano”, objašnjava Prelević i dodaje da je problem srpskog društva ne samo tabloidizacija medija nego i politička tabloidizacija. 

Goati ne isključuje mogućnost da se „slučaj Beograd” završi u četiri oka između predsednika SNS-a i SPS-a. Zato je, kako kaže, moguće da čak ni krug njihovih najbližih saradnika ne bude uvek sasvim u toku.

J. Cerovina

objavljeno: 29.01.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.