Izvor: B92, 06.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Možda članstvo u Partnerstvo za mir

Brisel -- Postoje naznake da bi na predstojećem samitu NATO-a u Rigi Srbiji mogao biti upućen poziv za ulazak u Partnerstvo za mir.

Uslov je da srpske vlasti učine dodatne opipljive korake ka punoj saradnji s Haškim sudom. To je danas u Briselu izjavio pomoćnik srpskog ministra odbrane Bratislav Đordjević posle susreta sa zamenikom generalnog sekretara NATO Alesandrom Minutom Ricom i pomoćnikom za politička pitanja Martinom Erdmanom.

Đorđević je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da među atlantskim partnerima još traje rasprava o tome da li pozvati Srbiju, Crnu Goru i BiH "u paketu" u Partnerstvo za mir.

Pomoćnik srpskog ministra je ukazao na veoma povoljne ocene koje se u NATO daju reformi srpskih oružanih snaga, kao i da su čelnici NATO "u prvi plan stavili obavezu da se reši slučaj (Ratko) Mladić i da bude predat Haškom tribunalu".

"Postoji, međutim, velika spremnost da se razmotre neka druga rešenja, u nedostatku tog, ukoliko se objektivno proceni da Srbija nije u stanju da u ovom momentu izvrši tu obavezu", naveo je on.

"Postoji svest kod većine zemalja NATO", predočio je Đorđević, "da je Srbija važan činilac bezbednosti u regionu i da bi Srbija morala biti deo evroatlantskih integracija, dakle Partnerstva za mir".

Ambasador Srbije za saradnju s NATO Branislav Milinković, koji je prisustvovao susretima s čelnicima NATO, objasnio je da među članicama Atlantskog saveza ima razmišljanja da se Srbiji da "uslovno učešće" ili da dobije status pozvanog gosta, odnosno posmatrača.

To bi značilo, dodao je, da bi Srbija neko vreme imala takav status pa bi se onda ocenilo koliko je srpska vlada učinila za dostizanje pune saradnje s Haškim sudom da bi se donela i konačna odluka.

"Za sada je više mogućnosti u igri i sve opcije su na stolu i sve zavisi od stepena naše jasne poruke koju ćemo uputiti do samita u Rigi kad je u pitanju sprovođenje 'akcionog plana' srpske vlade za saradnju s Hagom", istakao je Milinković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.