Mostar: Saradnja, ali i oštre reči

Izvor: B92, Beta, 13.Apr.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostar: Saradnja, ali i oštre reči

Mostar -- Na krizu koja je pogodila zapadni Balkan treba odgovoriti zajedničkim regionalnim planovima, izjavio Boris Tadić na otvaranju sajma u Mostaru.

Predsednik Srbije Boris Tadić je otvorio Sajam privrede u Mostaru. On je izjavio da na krizu koja je pogodila sve zemlje zapadnog Balkana treba odgovoriti zajedničkim regionalnim planovima.

Ekonomije svih zemalja regiona susreću se sa istim problemima kao što su prezaduženost, neujednačenost uvoza i izvoza, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i manjak investicija u moderne tehnologije, u nauku, znanje i obrazovanje, istakao je na ortvaranju sajma u Mostaru predsednik Srbije.

Boris Tadić je rekao da zemlje regiona imaju zajedničke resurse, jer se, kako je rekao, dobro znamo, govorimo isti jezik, delimo vodotokove i energetske kapacitete i da se moramo okrenuti zajedničkom regionalnom planovima.

"Ako smo se razdruživali u bivšoj Jugoslaviji, sada ćemo ponovo zajedno živeti u EU”, rekao je Tadić porčujući da ekonomije zemalja regiona ne smeju poznavati granice.

Potpsujući međudržavni sporazum o saradnji u oblasti turizma sa minsitrom spoljne trgovine BIH-a, Mladenom Žirojevićem, u Paviljonu Srbije na Sajmu u Mostaru, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić predložio je da se jednom u u tri meseca održavaju zajedničke sednice Vlada Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

"U ovom trenutku kada vidimo kraj svetskoj krizi treba da pojačamo saradnju u regionu jer i Srbija i BiH, i Hrvatska imaju pojedinačno mala tržišta. Ona su važna za državnu privredu, ali su za investitore ona kap u moru”, ocenio je Dinkić.

Predsednik predsedništva BiH, Haris Silajdžić optužio je Srbiju da njeni politički potezi ne doprinose regionalnoj saradanji, pominjući pri tome slučajeve Ilije Jurišića i Ejupa Ganića.

On je dodao da to ne doprinosi regionalnoj saradnji i da će samo "odmoći" odnosima BiH i Srbije.

"Ako nas više ne mogu etnički čistiti, onda nas hapse, kao Ganića u Londonu", rekao je Silajdžić obraćajući se prisutnima na Sajmu privrede u Mostaru.

On je dodao da politika do sada nije bila saveznik dobrom poslovanju, ali da u budućnosti ona ne sme biti ni prepreka.

"Moramo iskoristiti sve veze, sličnosti, bliskosti kako bismo sarađivali međusobno i kako bismo sarađivali na trećim tržištima, na kojima smo postizali odlične rezultate”, rekao je Silajdžić.

Na oštro izlaganja Silajdžića, Tadić je odgovorio da ne bi bilo dobro da se osvrćemo na prošlost u svakoj prilici, već da bi trebalo da se okrenemo budućnosti, jer niko neće da investira u region opterećen prošlošću.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.