Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva ne sprema svoju rezoluciju

Luksemburg, Atina, Ljubljana -- Rusija ne priprema svoju rezoluciju o Kosovu, rekao je posle sastanka s trojkom EU šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je sinoć posle sastanka u Luksemburgu rekao da je Rusija inicirala da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pošalje novu misiju u Beograd i Prišinu, koja bi proverila situaciju na terenu, ali da će o konkretnim detaljima tek razgovarati.

Iako najavljivan kao sastanak koji će pomoći da EU i Rusija nađu zajednički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stav o kosovskom statusu, Lavrov i evropska predsedavajuća trojka nisu potvrdili da je takva saglasnost postignuta.

Lavrov je, međutim, demantovao tvrdnju koju je ranije izneo šef italijanske diplomatije Masimo Dalema da Rusija priprema svoj nacrt rezolucije o Kosovu koji će uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na razmatranje.

"Mi pokušavamo da to pitanje rešimo u okviru Rezolucije 1244, usvojene 1999, i sprovođenja te rezolucije i to će omogućiti nove pregovore", objasnio je ruski ministar, istakavši da će misija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ove nedelje ići u Beograd i Prištinu "da na licu mesta vidi kako se ostvaruje ta rezolucija".

Masimo Dalema je prethodno u Luksemburgu izjavio da Rusija priprema nacrt svoje rezolucije o statusu Kosova koji će podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. On je ocenio da Rusija može da prihvati ono što se Evropska unija dogovori sa Srbijom.

Na pitanje da li je do samita EU-Rusija, 18. maja, moguće rešenje za Kosovo, on je rekao da je to praktično nemoguće. "I to će potrajati. Mi podržavamo Ahtisarija. Ali, ni Rusija nije fleksibilna. Moskva već priprema svoju rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je protiv Ahtisarijevog plana", rekao je Dalema.

Slične tvrdnje izneo je i šef diplomatije Srbije Vuk Drašković.

"Rezolucija 1244 delom nije sprovedena"

Sergej Lavrov izjavio je da odluku o statusu Kosova moraju podržati svi i da se ne sme dopustiti nova destabilizacija, što bi se dogodilo u slučaju jednostranog nametnutog rešenja.

Lavrov je istakao da se najpre mora utvrditi zašto Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije sprovedena u nekim ključnim elementima, a posebno kad je reč o zaštiti prava manjina, povratku izbeglica i drugim važnim pitanjima.

Lavrov je rekao da pregovore i proces rešavanja statusa Kosova treba nastaviti pošto se sagleda kako su do sada sprovedene odredbe Rezolucije 1244.

Nemački ministar inostranih polslova, predsedavajući trojke EU, Frank-Valter Štajnmajer, naglasio je da "budući status Kosova mora garantovati mir i stabilnost regiona", naglasivši da Srbija mora biti uključena u taj proces i da će "Srbija i dalje biti centralni partner EU u rešavanju tog pitanja".

Lavrov je dodao da treba nastaviti međunarodno civilno i bezbednosno prisustvo na Kosovu i dodao da se ne sme destabilizovati situacija na Kosovu i u regionu.

O budućem statusu Kosova bilo je reči i na zasedanju šefova diplomatija EU u Luksemburgu. Slovačka je tražila da se rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija utvrdi status Kosova i da takav stav bude unet u političku izjavu predstojećeg samita EU i SAD, koji se održava 30. aprila.

U predlogu zaključaka samita pozdravlja se akcija Ujedinjenih nacija za rešenje kosovskog pitanja i daje odlučna podrška misiji EU koja je u pripremi, i delovanju Kfora.

Grčka i Slovenija za Ahtisarijev pravac

Slovenija i Grčka se zalažu da se rešenje budućeg statusa Kosova traži na osnovu predloga izaslanika UN Martija Ahtisarija, javila je slovenačka državna novinska agencija STA.

Slovenački premijer Janez Janša je drugog dana dvodnevne posete Grčkoj razgovarao s grčkim premijerom Kostasom Karamanlisom, predsednikom Karlosom Papuljasom i predsednicom Parlamenta Ani Psadura-Benaki.

Kako prenosi STA, u razgovorima je posebno bilo reči o Balkanu i rešenju kosovskog pitanja.

"U vezi sa stabilizacijom Zapadnog Balkana bilo je reči posebno o budućem statusu Kosova. I slovenački i grčki politički vrh su se založili da rešenje teče u pravcu koji je u svom planu predvideo specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari", navodi se u izveštaju.

Janša je u ponedeljak upozorio da u tom slučaju treba da se nađe kompromis, dok je ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel juče, posle susreta s grčkom koleginicom Dorom Bakojonis, upozorio da se Srbiji ne posvećuje dovoljno pažnje.

Prema Rupelovim rečima, Srbija "načelno uživa evropsku perspektivu, ali smo u tome za sada vrlo načelni i teoretični".

"Oboje se zalažemo da pokušamo da pomognemo našim prijateljima u Srbiji da budu što efikasniji i da dođe do što više praktičnog napretka" u približavanju EU, rekao je Rupel.

Finska podržava plan Ahtisarija

Zamenik ambasadora Finske u Srbiji Aleksi Vakuri izjavio je sinoć da zemlja koju predstavlja u potpunosti podržava plan Martija Ahtisarija.

Vakuri nije mogao da odgovori kako bi njegova zemlja reagovala kada bi joj neko oduzeo 15 odsto teritorije, a odbio je i da komentariše detalje Ahtisarijevog plana, ali je ponovio da ga u potpunosti podržava.

On je rekao da nije osoba koja bi mogla da komentariše posledice veta Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom odlučivanja o statusu Kosova, ali je dodao da se takvi nesporazumi na političkom polju dešavaju svakog dana i da nisu ništa neobično, te da je potrebno sačekati ishod događaja.

Kanada podržava, ali ne žuri

Vlada Kanade podržava plan Martija Ahtisarija koji predviđa nadgledanu nezavisnost za Kosovo, izjavio je danas u Prištini ambasador Kanade u Beogradu Robert Mekdugal posle susreta s predsednikom partije Ora i članom Pregovaračke ekipe Kosova Vetonom Suroijem.

Mekdugal je rekao i da Kanada ipak neće žuriti u donošenju odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova, ako Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne donese rezoluciju.

"Moja država ne donosi brze odluke u vezi s tako komplikovanim pitanjima. Mogu samo da vam kažem da pažljivo pratimo situaciju", rekao je Mekdugal na pitanje novinara da li će Kanada unilateralno priznati nezavisnost Kosova ako se ne donese rezolucija u Savetu bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.