Izvor: B92, 03.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva ne menja stav o Kosovu

Moskva, Minsk, Priština -- Rusija kosovski presedan smatra izuzetno opasnim i neuspešnim, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

On je rekao da čudi činjenica da je generalni sekretar UN Ki Mun Ban mimo Saveta bezbednosti saopštio da treba da se zamene snage svetske organizacije na Kosovu. "Odluke donete po tom pitanju smatramo ne pojedinačnim, kako je to uobičajeno da se kaže u diplomatiji, ne slučajem sui generis, već apsolutno presedanskom stvari", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Medvedev i naveo da na Kosovu glavni mandat treba da imaju snage UN.

"Još će trebati dugo decenija da Evropa to razmrsi", rekao je ruski predsednik u intervjuu novinarima zemalja Grupe osam pred samit u Japanu.

Prema rečima Medvedeva, "potpuno je očigledno" da će kosovski presedan koristiti i niz drugih separatističkih režima radi opravdanja sopstvenog pravnog subjektiviteta.

Rusija je, kako je rekao, apsolutno jasno formulisala svoju poziciju da snage UN treba da imaju glavni mandat na Kosovu.

"Takve odluke ne treba da donosi generalni sekretar UN samovoljno, to je kompetencija Saveta bezbednosti UN, a drugo, prilično je čudno kada Savet bezbednosti UN nije izrazio svoj stav a generalni sekretar je na tu temu nešto rekao", naveo je Medvedev.

Ruski predsednik je rekao da su snage UN na Kosovu neophodne "u situaciji kada postoje strane u konfliktu, kada postoje države koje se kategorički protive takvom kretanju, pre svega, prirodno Srbija, postoje države koje se ni po koju cenu neće saglasiti da priznaju Kosovo kao novu državu".

"Takvih država je mnogo", rekao je Medvedev, navodeći da proces priznavanja nezavisnosti ide znatno sporije nego što su to očekivali "tvorci te ideje".

Prema rečima ruskog predsednika, na Kosovu je nužno zauzeti "miran, uravnotežen kurs", a "jedini teren na kojem treba tu temu razmatrati jesu Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija".

"U skladu s tim, mirovni kontingenti treba da budu odobreni u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN", rekao je Medvedev.

Za poziciju Moskve o rešavanju pitanja Kosova, predsednik Rusije je rekao da je ranije formulisana i da od nje nije odstupala.

Priština: Mešanje Rusije

Kosovske privremene institucije i stranke Albanaca osudile su danas saopštenje u kome rusko Ministarstvo inostranih poslova pozdravlja formiranje paralelne srpske skupštine na Kosovu i ocenile da se Rusija meša u unutrašnje stvari Kosova.

Predstavnici političkih partija sz istakli da ovakvi ruski stavovi ometaju demokratske procese na Kosovu.

Sabri Kičmari iz Demokratske partije Kosova smatra da takvo saopštenje predstavlja još jednu u nizu grešaka koje je Rusija učinila prema Kosovu.

”To je još jedan u nizu nerazumljivih stavova ruske diplomatije u Savetu bezbednostu koje je ona imala još u vreme rata na Kosovu. Iz našeg ugla to može da se posmatra kao mešanje u unutrašnje stvari Kosova, ali i kao pokušaj jačanja parapolitičkih neinstitucionalnih mehanizama koji pokušavaju da destabilizuju našu zemlju", rekao je Kičmari, a preneli su prištinski mediji.

Sa druge strane, Bajram Kosumi, bivši predsednik privremene vlade Kosova iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da takve izjave koje dolaze iz ruske vlade izazivaju sukobe u regionu, a ne rešenje.

"Rusija je učinila još jedan korak u ometanju demokratskih procesa na Kosovu i u regionu. Ruska diplomatija je do sada uspevala i donekle imala uspeha u ometanju procesa stvaranja stabilnosti i mira u kosovskoj državi i u regionu".

"Sada je napravila još jedan korak koji je bliži ometanju stabilnosti i mira na Kosovu i u regionu. Ovo, zajedno sa stvaranjem takozvane srpske skupštine, samo orijentiše procese ka sukobima, a ne nudi rešenje", rekao je Kosumi.

I Ljutfi Haziri, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova, smatra da će samo stvaranje jedne "takozvane Skupštine i podrška ruske vlade generisati probleme".

Lukašenko: Pretnja reviziji granica

Presedan sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova mimo UN, pokazao je postojanje dvostrukih standarda i predstavlja pretnju revizije granica i prekrajanja političke karte Evrope, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Podsticanje separatizma je nerazumna i opasna politika", rekao je Lukašenko na vojnoj paradi povodom Dana nezavisnosti Belorusije, kada je ta zemlja oslobođena od nacističkih okupatora posle Drugog svetskog rata, u kojem je izgubila oko tri miliona građana ili trećinu ukupnog stanovništva.

Kako su preneli ruski mediji, beloruski predsednik je izrazio zabrinutost zbog pokušaja da se sruši sistem međunarodnih odnosa stvoren posle Drugog svetskog rata.

"Postajemo svedoci da se uz pomoć nekih političara preduzimaju pokušaji ne samo revizije istorije, nego i da se konačno sruši sistem stvoren posle rata", rekao je Lukašenko, dodajući da se "realno ukazala perspektiva daljeg širenja Severnoatlantskog saveza na određene zemlje postsovjetskog prostora".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.