Moša Odalović dobitnik nagrade Desanka Maksimović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moša Odalović dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

Momčilo Moša Odalović je 22. dobitnik jedne od najuglednijih književnih nagrada "Desanka Maksimović" i prvi je pesnik kome je pripalo to priznanje za poeziju za decu, saopštio je danas u Narodnoj biblioteci Srbije član žirija Jovan Pejčić.

Nagradu u okviru Desankih majskih dana dodeljuje Zadužbina Desanka Maksimović i Narodna biblioteka u kojoj je smeštena Zadužbina, a sastoji se od Desankine statuete, povelje i novčanog iznosa.

Nagrada koja je dodeljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jednoglasno biće uručena laureatu 16. maja, na rođendan pesnikinje kraj njenog groba u Brankovini kod Valjeva.

Umesto predsednika žirija prof. dr Boška Suvajžića, u kome su još bili Valentima Pitulić, Svetlana Šeatović-Dimitrijević i Miroslav Maksimović, obrazloženje odluke je pročitao još jedan član Jovan Pejčić.

Pošto je podsetio da Odalović već više od 40 godina piše poeziju za decu, Pejčić je podvukao da je laureat objavio 27 pesničkih zbirki u kojima tri, pored pesama donose i kratke priče, a dve su kolektivna ostvarenja, pa su pored Odalovića štampane pesme za decu Duška Trifunovića, Ljubivoja Ršumovića i Dragana Radulovića.

"Odalović je samosvojan. Koliko je pesnik osobenog stihovnog znanja i neponovljivog jezičkog umeća, pokazala je prva među njegovim glavnijim zbirkama "Od amebe do bebe", istakao je Pejčić.

Prema oceni žirija, njegova poezija posmatrana u celini je "poetska enciklopedija detinjstva", a svoje stihove "redovno temelji na najpoznatijem nasleđu srpske pesme za decu".

Upravitelj Zadužbine Bojan Đorđević je najavio da će Desankini majski dani biti zaključeni okruglim stolom u Narodnoj biblioteci posvećenim poeziji prošlogodišnje dobitnice nagrade Tanji Kragujević.

On je predstavio zbornik radova sa prošlogodišnjeg razgovora o poeziji Petra Pajića, što je 33. knjiga iz kolekcije "Desankini majski razgovori", a 20. zbornik o poeziji dobitnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.