Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momir Nikolić priznao krivicu za zločine u Srebrenici

Hag -- Dva dana pre zakazanog početka suđenja četvorici bivših oficira VRS, optuženih za zločine počinjene u Srebrenici, jedan od optuženih, Momir Nikolić, bivši pomoćnik za bezbednost komandanta Bratunačke brigade VRS, priznao je krivicu po tački 5. haške optužnice, koja ga tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, što se prema statutu Tribunala kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti. Zauzvrat, Tužilaštvo je najavilo da će odustati od ostalih navoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optužnice, uključujući one za genocid i kršenje pravila i običaja ratovanja, javlja dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić.

Momir Nikolić, bivši nastavnik iz Bratunca, dobrovoljno je priznao da je od jula do novembra 1995. godine u Srebrenici i okolini izveden sveobuhvatan i sistematski napad na muslimanske civile, i da su srpske snage tom prilikom ubile više od 7.000 muškaraca, nekoliko žena, dece i starijih ljudi. Nikolić je takođe prihvatio navode Tužilaštva da su tokom 12. i 13. jula 1995. muslimanski civili zarobljeni u Potočarima i pritvorima u Bratuncu zlostavljani i prebijani, a da je njihova imovina uništavana. Nikolić se složio sa navodima optužnice da je jedan od rezultata operacije u Srebrenici bilo nasilno proterivanje "celokupne muslimanske populacije" iz te enklave.

Bivši pripadnik VRS obavezao se da o događajima u Srebrenici svedoči na suđenju trojici za zajedničke optužnice - Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću i Draganu Jokiću, kao i na svim drugim suđenjima i raspravama na koje ga bude pozvalo Tužilaštvo. Tužilaštvo je predložilo sudskom veću da odloži izricanje kazne Nikoliću do završetka njegovog svedočenja pred Tribunalom, pošto oceni puni značaj njegove saradnje sa sudom. Inače, Tužilaštvo je predložilo da Nikolić bude osuđen na zatvorsku kaznu u periodu od 15 do 20 godina, dok Odbrana smatra da bi kazna od 10 godina bila dovoljna.Priznanje Momira Nikolića odložiće početak suđenja za Srebrenicu, koje bi umesto 8. maja trebalo da počne 14. maja. Kako saznaje B92, ima indicija da Nikolićevo priznanje neće biti jedino u ovom procesu.

Tročlano sudsko veće u utorak je načelno prihvatilo sporazum izmedju tužilastva i odbrane, ali je iznelo i primedbe, pre svega na to da bi presuda Nikoliću bila izrečena tek na kraju procesa, a da bi on u medjuvremenu nastavio sa svedočenjem. Veće je zatražilo obrazloženje odredbe o zamrzavanju" druge dve tačke optužnice, koje bi mogle da budu aktivirane, ako tužilastvo ustanovi da se druga strana ne pridržava sporazuma. Zbog te i drugih nejasnoća koje, prema misljenju sudija, dovode u pitanje Nikolićeva prava u procesu, veće je zatražilo da odbrana i tužilac dorade ovaj dokument.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.