Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momčilo Perišić: Spreman sam da odem iz Vlade

Momčilo Perišić: Spreman sam da odem iz Vlade

Vojislav Koštunica i Nebojša Pavković su dve hendikepirane ličnosti koje u ovom momentu jedna drugu čuvaju, ali pošto i jedan i drugi imaju hendikep, onda će tako taj veliki zanos i završiti. Jedan drugog hrane i brane ne znajući da tako koče mnoge promene i u Srbiji i u SRJ - izjavio je u razgovoru za 'Blic' Momčilo Perišić, lider Pokreta za demokratsku Srbiju i potpredsednik Republičke vlade.

Do kada će, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prema vašoj proceni, Pavković ostati načelnik GŠ VJ?

- To me više uopšte ne interesuje. Bitno je samo da narod shvati zabludu koju njih dvojica pokušavaju da stvore. I mislim da je narod to shvatio. Nedavno ste ocenili da Pavković želi da ostane što duže na toj dužnosti kako bi izbegao izručenje Hagu.

- Neminovno je da će glavni akteri na Kosmetu odgovarati u Hagu. Jedan od njih je upravo bio Pavković, kao komandant brigada na Kosmetu i, ako njegov bivši šef Slobodan Milošević bude odgovarao za dešavanja na tom prostoru, neminovno je da će i Pavković završiti u Hagu. Zato i teži da ostane na toj funkciji što duže, ali svejedno, pojaviće se pred Hagom pre ili kasnije. Pavković sada čini sve da bi kroz svedočenje protiv Miloševića spasao sopstvenu glavu. Čak znam i da se nudio nekoliko puta da ide da svedoči protiv svog vrhovnog komandanta. To bi trebalo da zna i Koštunica da će se njemu isto tako desiti. Pavković je najbolji svilen gajtan oko vrata Koštunici. Načelnik GŠ VJ je poslednjih dana izrekao ozbiljne optužbe na vaš račun.

- Ja ga uopšte više ne uzimam u obzir.

Izjavili ste da su lideri DOS posle demokratskih promena tražili da se vratite na mesto načelnika GŠ VJ.

- Dužnost načelnika GŠ sam obavljao u najteže vreme, pet i po godina i na toj dužnosti sam doktorirao. Dokaz da sam doktorirao jeste što me je Milošević sa te dužnosti oterao. Na dužnost načelnika GŠ se ne bih nikada vratio, ali 5. oktobra sam bio spreman da se vratim mesec-dva da sredim stanje, jer su me molili svi čelnici DOS, osim Koštunice. Kako vidite rešenje krize u DOS?

- Mnogi strašno greše što sukobe u DOS vide kao sukob između DS i DSS. Takav sukob ne postoji, već postoji sukob između DSS sa svima drugima. Pošto postoji takav odnos snaga, DOS nije u krizi. DOS bi, svakako, bio uspešniji da DSS radi racionalnije, na kursu zacrtanih reformi, ali ne radi. Smatram da bi trebalo da se vrate u Vladu. Iz DSS stižu zahtevi da se smanji broj potpredsednika Vlade Srbije.

- I ja smatram da treba smanjiti broj potpredsednika i ministara u Vladi. Treba mnogo toga racionalnije rešiti u Vladi, ali to neće moći da rešava DSS, već Vlada. DSS će moći samo da rešava ako se vrati u Vladu Srbije i to u meri u kojoj je zastupljen u njoj. Da li to znači da ste spremni da se povučete iz Vlade?

- Sigurno je da sam spreman da se povučem, jer meni ova funkcija u suštini ne znači ništa. Ja sam čovek koji je završio radni vek u vojsci i dostigao u svojoj struci najviše što je moglo da se dostigne. Inače, od kada sam došao u Vladu nisam primio ni dinar. Od čega živite?

- Od penzije koju sam zaradio kao profesionalni vojnik. Koje izbore očekuje PDS ove godine?

- Optimista sam da će ostati zajednica Srbije i Crne Gore, s tim što to ne mora biti SRJ. Znači, realno je da budu savezni izbori, kada se urede odnose Srbije i Crne Gore i donese novi savezni ustav. U Srbiji bi izbori trebalo da budu narednih godina. Posle podela u PDS stekao se utisak da ste postali najžešći kritičar politike DSS i Koštunice.

- Nije bilo podela u PDS. Iz PDS je samo isterano 11 disidenata. Nisam postao najžešći kritičar DSS, već sam se stavio u funkciju odbrane onoga što je stvarano, a to je PDS. PDS je bio napadnut od DSS, pa kada nije mogao da ostvari svoj cilj, onda je našao ulazna vrata u samoj stranci i pokušao tako da PDS pretvori u izvršioca prljavih poslova DSS, što nisam dozvolio. Da li to znači je DSS inicirao nesuglasice u PDS?

- Pouzdano znam šta je DSS hteo prvo sa mnom, pa kada nije uspeo da to realizuje, onda je pokušao sa čovekom kome ne želim ni ime da spominjem. Šta je hteo?

- Hteo je da izađem i ja iz Vlade Srbije i da stvorimo neki blok protiv Vlade. Normalno je da to nisam hteo, jer sam ocenio da je to pogrešna odluka koja ne bi vodila poboljšanju, već pogoršanju stanja. Ali vaše dojučerašnje stranačke kolege tvrde da je premijer Srbije inicirao te nesuglasice u PDS kako bi vas zaštitio od Interpola i eventualnog izručenja Hagu.

- Smešno je da mene štiti Đinđić ili bilo ko. Ja sam sve njih štitio i sad ih štitim. Dok sam bio načelnik GŠ, sve sam činio da vojska ne bude zloupotrebljena protiv njih. To oni dobro znaju, setite se samo kraja 1996. godine. Ko je za vreme kampanje 2000. godine upozoravao Koštunicu i Gorana Svilanovića da će biti uhapšeni od strane upravo Pavkovićevih ljudi. Strepite li da biste mogli da budete izručeni Hagu?

- Nikad nisam bio predmet interesovanja Haga, niti sam sada. Bio sam čovek koji je časno obavljao svoju dužnost po pravilima Ženevske konvencije i međunarodnog ratnog prava. Nikog nisam zarobio, mučio, samo sam branio gole živote meni poverenih ljudi. Ovih dana spekuliše se ko bi od saradnika mogao biti potencijalni svedok na suđenju protiv Slobodana Miloševića u Hagu. Znajući da ste bili načelnik GŠ u vreme Miloševića, da li očekujete da budete jedan od svedoka?

- Nemam razloga da budem nikakav svedok. Moja borba protiv Miloševića bila je u interesu naroda ove države i ona se završila njegovom detronizacijom. Za mene Milošević više nije nikakav protivnik i s obzirom na moj kodeks ponašanja, mislim da bilo mizerno da sada bilo šta radim protiv njega. Dovoljno je poznato svetu da sam se na vreme distancirao od Miloševića i njegovih glupih poteza, da u njima nisam učestvovao i, prema tome, nisam Miloševićev saučesnik. Ali, ukoliko bi haški tribunal to tražio?

- Nema potrebe da traži. Nenad Čaluković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.