Mogućnost podele Kosova?

Izvor: B92, 03.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogućnost podele Kosova?

Podela?

Priština, Novi Sad, Beograd -- Samo dan pošto je Marti Ahtisari predstavio svoj predlog statusa Kosova, pojavile se nezvanične informacije o mogućnosti podele Kosova.

KIM radio iz Gračanice prenosi, pozivajući se na diplomatske izvore, da se Beograd zajedno sa zvaničnom Moskvom zalaže za ideju podele Kosova, pa je sasvim izvesno da će bojkotovati novu rundu pregovora i dovesti Ahtisarija u situaciju da se suoči sa ruskim vetom u Savetu bezbednosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Budući da je Evropska unija u više navrata jasno dala do znanja da neće moći da učestvuje u implementaciji Sporazuma ukoliko nema pravnu osnovu u novoj Rezoluciji UN, Rusi na kraju opet drže ključeve u svojim rukama. Bez Saveta bezbednosti EU se neće angažovati i cela stvar će pasti u vodu”, kaže neimenovani zapadni diplomata.

"Ovim bi se napravila prekompozicija Balkana, Beograd podelom dobija jedan deo Kosova uz mogućnost dugoročnog izdvajanja Republike Srpske, a Albanci podelom dobijaju najverovatnije Preševsku dolinu, a novo Kosovo ostaje bez problematičnih severnih opština sa srpskom većinom. Ovakav razvoj situacije doveo bi i do preispitivanja Ohridskog sporazuma", dodaje isti izvor.

Uprkos ovakvim nezavničnim informacijama, predstavnici međunarodne zajednice u Prištini se spremaju za nasatavk pregovora Beograda i Prištine 12. februara. Oni pozivaju obe strane da se aktivno uključe u dalje konsultacije.

Komentarišući Ahtisarijev plan i situaciju u Beogradu posle upoznavanja sa predlogom projekta, šef kancelarije Nemačke u Prištini, Eugen Volfart istakao je da je od najvažnijeg interesa da obe strane nastave pregovore.

"Očekujem da će Beograd učestvovati u pregovorima i da će doprineti definisanju budućnosti Srba na Kosovu. Veoma snažno preporučujemo da se beogradski političari angažuju u konsultacijama. Sve drugo bila bi greška za Beograd", rekao je Volfart.

Čeku: Srbi da se ne otcepljuju

Agim Čeku (FoNet)

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je da je uveren da će posle nove runde pregovora, Savet bezbednosti u aprilu usvojiti novu rezoluciju koja će otvoriti put nezavisnosti Kosova. Čeku je rekao da Ahtisarijev predlog opisije Kosovo kao nezavisno i daje mu sve atribute državnosti.

"Duboko sam uveren da će Marti Ahtisari u svom finalnom izveštaju predložiti da Kosovo bude nezavisna država. Mi ćemo biti obavezani da usvojimo sopstveni Ustav, a u njemu ćemo Kosovo definisati kao posebnu državu sa sopstvenim simbolima. Dan kada taj ustav bude potvrđen u parlamentu će označiti dan kosovske nazavisnosti", rekao je Čeku.

Kosovski premijer Agim Čeku upozorio je kosovske Srbe da se ne ocepljuju iako su nezadovoljni predlogom rešenja za Kosovo.

"Svaki pokušaj kosovskih Srba na severu pokrajine da podele teritoriju neće uspeti, kazao je Čeku u intervjuu Rojtersu.

"Srbi moraju da shvate da ovo nije 1991. Oni ne mogu da rade ono što su radili Srbi u Hrvatskoj. To jednostavno neće moći", upozorio je kosovski premijer.

Mladenović: Značajno što je odbijen Ahtisarijev papir

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da je od najvećeg značaja to što su svi relevantni faktori u Srbiji bez trunke zadrške odbili "papir" specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija i njegov "naum da rasparčava Srbiju".

Mladenović je rekao da je je Ahtisari svoj "papir" napravio potpuno mimo Beograda i bilo kakvih konsultacije sa Beogradom.

"Po svemu sudeći radi se o Ahtisarijevoj ličnoj ambiciji da njegov papir bude do sada najveći presedan u Evropi posle Drugog svetskog rata", ocenio je Mladenović.

"Niko do sada još nije imao tako ličnu ambiciju da napravi papir u kojem se krše sva načela na kojima počiva međunarodni poredak i kojim se jednoj suverenoj zemlji otima 15 odsto njene teritorije. Ahtisari očigledno hoće da uđe u istroji ne birajući način", rekao je predstavnik.

Prema Mladenovićevim rečima, Ahtisari je imao "veliku želju da dobije Nobelovu nagradu za mir, a sada predlaže eksperiment koji nije poznat u posleratnoj Evropi".

Mladenović je kazao da što pre treba zakazati i održati konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije i naveo da će DSS učiniti sve da do te sednice dođe što pre.

Draškovič: Srbija treba da spremi amandman

Vuk Drašković (FoNet)

Dokument Martija Ahtisarija otvara vrata nezavisnosti Kosova iako se ta reč ne pominje u dokumentu, smatra Vuk Drašković, ministar spoljnih poslova Srbije.

U intervjuu za B92 Drašković je rekao da bi Srbija trebalo da zauzme "maksimalno konstruktivan stav" prema Ahtisarijevom predlogu i da pripremi amandmane kojima će braniti svoj suverenitet.

Taj posao podrazumeva da se na stranu stave političke rasprave ko za to ima tehnički a ko stvarni mandat, kaže Drašković.

"Smatram da mi moramo da pokažemo maksimalnu konstruktivnost prema celom tom dokumentu dok se odredbe kreću u okviru mandata koji je dobio Ahtisari, a to je da se bavi statusom Kosova", kaže on.

" Istovremeno, na sve međunarodne adrese, i Kontakt grupu i Savet bezbednosti UN, poslati prigovor da je u nekim delovima gospodin Ahtisari izašao iz svog mandata baveći se statusom Srbije. Tako što je pomerio njene međunarodno priznate granice, što je direktno protivno članu 1. Povelje UN-a", kaže Drašković za B92.

Ministar spoljnih poslova objašnjava da bi takav jedan amandman mogao da glasi da "odredbom ili primenom ovog sporazuma ne mogu se ni menjati ni preimenovati postojeće međunarodne granice na Balkanu".

Intervju sa Vukom Draškovićem pročitajte ovde.

SPC: Oteto je prokleto

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je odgovorne ljude u međunarodnoj zajednici da spreče specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Kosovo Martija Ahtisarija u njegovom "opasnom naumu da se, u nečije ime, Srbiji, jednoj od starih evropskih država, silom oduzme najdragoceniji deo njene teritorije".

"Mirna budućnost se ne gradi na pravu jačega, na diktatu gole sile, nego na uvažavanju načela da svi imaju isto dostojanstvo i ravnopravne mogućnosti. Doduše, sila Boga ne moli, ali zato ni Bog silu ne voli. Pritom Bog je večan, a sila je svaka za vremena", navodi se u saopštenju Sinoda.

Sinod podseća da su "Kosovo i Metohija tokom više od hiljadu godina nastanjeni Srbima, a u svoje vreme, do velikih seoba srpskog naroda, gotovo isključivo Srbima."

"Srbija gubi Kosovo zbog pokušaja genocida"

Politički analitičar sa Kosova Škeljzen Malići izjavio je da će Srbija izgubiti Kosovo pre svega zato što je pokušala da u toj pokrajini napravi "genocid i etničko čišćenje" 1999. godine.

"Srbija je gubitnik od 1999. godine, i to ne samo zato što je izgubila već pre svega zbog toga što je započela rat, takav kakav je vodila", rekao je Malići za vikend-izdanje novosadskog "Građanskog lista".

On je kazao da je Kosovo od Srbije nezavisno od 1999. godine, dok problem u tom regionu postoji mnogo decenija: "Kosovo je skoro 80 godina bilo pod ingerencijom Srbije, a Srbija nikada nije pokušala da ovde uspostavi demokratski režim niti da da neku racionalnu ponudu Albancima. Ta politika je na kraju platila svoju cenu".

Malići smatra da Srbija Ahtisarijevim planom nije dobila ništa, ali su mnogo dobili Srbi sa Kosova, pošto će garantovanje manjinskih prava biti ključni preduslov za ostvarivanje nezavisnosti Kosova: "Decentralizacija Kosova značiti puno za ostvarivanje manjinskih prava, ali neće značiti osnivanje državnih ili paradržavnih jedinica."

Malići kaže da Rusija neće staviti veto na eventualnu odluku Saveta bezbednosti UN o nezavisnosti Kosova, kao i da "Rusija nije zabrinuta zbog Srbije, koliko bi želela da kosovski slučaj kao presedan iskoristi za rešavanje statusa pojedinih oblasti na Kavkazu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.