Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući jednostrani potezi SAD

London -- SAD bi mogle da povuku neki jednostran potez oko Kosova, ukoliko Beograd okleva sa izručenjem haških optuženika.

Ovu ocenu iznosi Danijel Server, stručnjak za Balkan američkog Instituta za mir. Server je Radiju "Bi-Bi-Si" rekao da "ne zna da li se u Vašingtonu ovom trenutku razmišlja o nekim novim merama protiv Beograda zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom".

"Problem za Beograd je u sledećem. Beograd je odlučno zahtevao da Haški tribunal optuži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ramuša Haradinaja. Ako se to desi i ako Haradinaj ode u Hag, Vašington će zahtevati da se i svi Srbi optuženi za ratne zločine smesta pošalju u Hag. Mislim da niko u Beogradu nije razmišljao o tome, ali verujem da će Vašington upravo to zahtevati", rekao je Server.

On kaže da se dalje postavlja pitanje "šta ako Beograd to ne uradi"? "Moglo bi da se desi da Sjedinjene Države povuku neki jednostrani potez oko Kosova", naveo je Server.

Upitan koliko je takva mogućost verovatna, Server kaže da "nije mislio da je to verovatno, jer Amerikanci žele da pitanje Kosova reše pregovorima u kojima ce im glavni partneri biti Beograd, Priština i Evropska unija".

"Ali ako se Beograd bude kruto ponašao u vezi sa Haskim tribunalom, čak i ako Ramuš Haradinaj bude optužen i ode u Hag a to ne dovede do nasilja na Kosovu, onda će se napraviti ozbiljan problem, jer će se američka administracija naći pod pritiskom da nešto jednostrano uradi oko Kosova", objasnio je Server.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.