Moguća prinudna uprava u Beogradu

Izvor: Blic, 09.Jul.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća prinudna uprava u Beogradu

Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije dogovorile su se o formiranju gradske vlasti i trenutno razmatraju dva scenarija kako da do toga dođe.

Prvi scenario podrazumeva da DS i SPS svoj dogovor realizuju već 14. jula tako što će na sednici Skupštine grada biti izabran Dragan Đilas za gradonačelnika. Međutim, problem je u tome što će to dovesti do problema u SPS jer, kako je to Dačić predstavio demokratama, dobar deo Gradskog odbora te stranke nije za koaliciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa DS.

- Ukoliko bude išao preko njih, Dačić će morati da smenjuje čelne ljude u odboru, što želi da izbegne. S druge strane, i demokrate gube strpljenje - priča naš sagovornik blizak pregovaračima iz DS i SPS.

Druga, radikalnija varijanta koja se trenutno razmatra je uvođenje prinudne uprave u Beogradu, koja može da traje najduže šest meseci i raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu grada. U tom slučaju prinudnu upravu do izbora činile bi stranke koje su formirale Vladu Srbije.

Kada je reč o podeli moći u prestonici, DS i G17 plus su se dogovorili da resore koji pripadnu ZES podele 80 prema 20. Kada je reč o DS, oni trenutno pregovaraju sa LDP o njihovom učešću u gradskoj vlasti. LDP, koji je ranije tvrdio da će pružati samo podšrku manjinskoj gradskoj vlasti, sada želi da učestvuje u rukovođenju prestonicom, ali traži da na mesta koja dobije postavi nestranačke ličnosti.

Dodatni problem je to što bi DS mesta za LDP morao da izdvoji sa svoje kvote resora u gradu, jer G17 plus inisitira na ranije pomenutoj podeli mesta.

SPS nije spreman da ide ispod onoga što su dobili od DSS i SRS a to su gradski sekretarijati za komunalne i stambene poslove, zaštitu životne sredine i socijalnu i dečiju zaštitu. Od gradskih preduzeća oni računaju na „Beogradske elektrane", GSP, „Gradsko stambeno i „Sava centar".

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Palilula prekinuta je juče posle verifikacije mandata novih odbornika i usvajanja završnog računa budžeta za 2007. godinu, jer još nije postignut dogovor o većini u toj gradskoj opštini. Kako su novinarima rekli predstavnici DS, SPS, DSS i Liberalno demokratske partije formiranje odborničke većine u opštini Palilula čeka dogovor o vlasti u Beogradu.

„Svi smo se složili da treba voditi racuna o tome ko će činiti gradsku vlast jer je neophodno da gradska opština Palilula ima utemeljenje i u gradskoj vlasti", rekao je dosadašnji predsednik SO Palilula Danilo Bašić.

Bašić nije želeo da potvrdi navode o mogućoj koaliciji liste „Za evropsku Srbiju" i SPS koju bi podržao LDP.

„Bili su pregovori sa svim odborničkim grupama osim sa Srpskom radikalnom strankom. Dobili smo stav svih odbornickih grupa osim SRS da bi voleli sa nama da učetvuju u vlasti", rekao je Bašić.

Prema rečima odbornika SPS-a Ljubiše Đurovića, socijalisti su priveli kraju razgovore sa DS-om o vlasti u Paluiluli i usaglasili u maksimalnoj meri programski koncept razvoja opštine, ali i da je evidentno da formiranje vlasti u opštini čeka rešenje tog pitanja na nivou Beograda.

Šutanovac: Đilas će biti gradonačelnik

Ministar odbrane Srbije i potpredsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je juče da očekuje da će na nivou Grada Beograda biti formirana ista vladajuća kolicija kao i na državnom nivou i da će novi gradonačelnik biti kandadat Demokratske stranke Dragan Đilas. Šutanovac je rekao da će Đilas biti odličan gradonačelnik i da će nastaviti putem kojim su, kao gradonačelnici, išli Zoran Đinđić i Nenad Bogdanović.

Prema rečima Šutanovca, narednih dana DS i SPS će potpisati deklaraciju o političkom pomirenju „kako bi Srbija mogla da se okrene boljoj budućnosti".

On je rekao da nije direktno uključen u pisanje deklaracije, ali da smatra da je to dobar način da se stavi tačka na tragičnu prošlost.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.