Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Model zakona-besplatna pravna pomoć

Beograd -- Model zakona o pružanju pravne pomoći predviđa pravo građana na besplatnu pravnu pomoć u građanskim postupcima.

Model zakona o pružanju pravne pomoći koji je danas predstavljen Odboru Skupštine Srbije za smanjenje siromaštva predviđa pravo građana na besplatnu pravnu pomoć od državnih i organa lokalne samouprave, sindikata, nevladinih organizacija i različitih udruženja.

Član radne grupe Centra za unapređenje pravnih studija koja je izradila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaj zakonski model, Vladimir Vodinelić, rekao je da se to pravo odnosi na pružanje kvalifikovane pravne pomoći u građanskim postupcima. Ukoliko predloženi model bude usvojen, država će biti obavezna da obezbedi svim građanima pravnu pomoć kada su u pitanju sudski ili drugi postupci, kao što je uvođenje struje ili telefona, uključujući i pravo na besplatnog advokata.

Vodinelić je rekao da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja nema uređenu tu oblast, a da je polazište u izradi zakona bilo u evropskom pravu i afirmaciji korpusa ljudskih prava.

Predsednica Odbora Snežana Stojanović-Plavšić kazala je da taj model omogućava svim građanima da, bez obzira na imovinsko stanje, saznaju kakva su im prava u određenom slučaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.