Izvor: B92, 02.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Model novog zakona o informacijama

Beograd -- Mreža NVO "Koalicija za slobodu pristupa informacijama" izradila je predlog Zakona o klasifikaciji informacija.

Profesor na Pravnom fakultetu univerziteta Union Vladimir Vodinelić, jedan od autora predloga, izjavio je da je Zakon o klasifikaciji informacija uslov da se onemoguće zloupotrebe pojedinih odredbi Zakona o slobodnom pristupu informacija i spreči samovolja vlasti.

"Bez zakona koji uređuje tajnost informacija, odgovor na pitanje šta će znati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oni koji nemaju ni vlast ni moć, zavisi gotovo isključivo od samovolje onih koji imaju vlast ili moć", naveo je Vodinelić.

Zakon o klasifikaciji informacija biće okvir za određivanje šta uopšte sme da se odredi za tajnu, ko to određuje, po kojim merilima, kako se preispituje opravdanost određenja neke informacije za tajnu, kako se proverava da li je pri tome povređeno pravo javnosti da zna, kao i ko ima pravo da tu proveru traži.

Vodinelić je ukazao i na važnost izmena Zakona o slobodnom pristupu informacija koje su urađene uz model Zakona o klasifikaciji.

”Svesni nesavršenosti tog zakona iz 2003. godine, predložili smo izmene i dopune na osnovu iskustava iz njegove primene. Za efikasnost ostvarivanja prava na slobodan pristup potrebna je, pored ostalog, pravna zaštita insajdera, kao i pravo na podjednak pristup informacijama svakog organa vlasti, što sada nije slučaj sa informacijama vlade, predsednika republike i još četiri najviša organa vlasti”, naveo je Vodinelić.

Ova dva zakona funkcionalno su povezana - da bi pravo na slobodan pristup bilo stvarno i delotvorno, da bi pojedinici i organizacije mogli da ga uživaju, a poverenik da vrši svoja zakonska ovlašćenja i obaveze, neophodan je Zakon o klasifikaciji informacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.