Izvor: B92, 05.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnoštvo reakcija na sporazum VJ i SPC oko Ostrva cveća

Podgorica -- Ugovor koji su sredinom decembra sklopili Ministarstvo odbrane SRJ i Srpska pravoslavna crkva, na osnovu koga SPC postaje vlasnik jugozapadnog dela Ostrva cveća kod Tivta, izazvao je mnoštvo reakcija u Crnoj Gori. Savezni ministar odbrane Velibor Radojević tvrdi da u ovom slučaju "nema nikakvih zakulisnih radnji" i da je slučajnost to što se sklapanje ugovora podudarilo sa završnim aktivnostima na usaglašavanju Ustavne povelje.

Predstavnici Crne Gore ocenili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da je taj potez saveznog ministartva "apsolutno nedopustiv", jer je izveden bez saglasnosti crnogorskih vlasti, te da će usvajanjem Ustavne povelje sva nepokretna imovina VJ koja nije u direktnoj funkciji odbrane preći u vlasništvo država članica, a samim tim će Ostrvo cveća pripasti Crnoj Gori. Predsednik Skupštine opštine Tivat Zoran Radović izjavio je da se takvim ugovorom dovodi u pitanje dalji razvoj ostrva napominjući da je opština Tivat imala planove razvoja turizma prvenstveno na tom području.

Predsednik Socijaldemokratske partije, članice vladajuće crnogorske koalicije, Ranko Krivokapić ocenio je da je taj ugovor "ništavan i da nikada neće stupiti na snagu", i dodao da se "neki velikodostojnici SPC ponašaju kao poslednji okupacioni službenici zaostali od 1918. godine".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.