Mnogo je neispunjenih obećanja

Izvor: B92, 03.Nov.2012, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mnogo je neispunjenih obećanja"

Beograd -- Dok je prethodnih sto dana za vladajuću koaliciju ispunjeno uspesima, politički analitičari ne spore napredak, ali kažu da ima mnogo i neispunjenih obećanja.

Analitičar Milan Nikolić je pozitivno iznenađen jer se ozbiljnije nego što je očekivao krenulo ka rešavanju problema Kosova.

"Sreli su se i sa Tačijem,nisu izbegavali taj susret. Vidim da i u Evropi to cene kao prvi korak u dobrom pravcu,tu ima još da se uradi. Drugo vidim da je gospodin Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krenuo u ozbiljnu borbu protiv kriminala i korupcije",kaže Nikolić.

Politikolog Duško Radosavljević međutim smatra da u oblastima kriminala i korupcije koje su bile glavni adut sadašnjim nosiocima vlasti tokom izborne kampanje, nova vlada ipak nije napravila obećanu odmazdu.

"To je gospodin Vučić i pokušao da uradi ali sa promenljivim uspehom. Vlada je gde je najviše trebalo da dokaže, da izazove zgražavanje nad radom bivše vlade doživela ozbiljan kiks, jer se pokazalo da niti Vučić može da hapsi ono što treba da se hapse, jer udara na srpske tajkune i ljude iz političkog miljea, i tu je doživela najveći neuspeh u ovih sto dana", kaže Radosavljevi

I u borbi protiv korupcije Milan Nikolić vidi odlučnost, ali napretka kaže nema u, za građane, najbitnijm oblastima. Nezaposlenost nikad veća, a partijski kadrovi su i dalje na rukovodećim mestima.

"Ja sam se nadao da ću videti mnogo više nepartijskih stručnjaka na određenim pozicijama, ali i dalje je ostalo da partije dele pozicije iako su oni u kampanji govorili o prestanku takve prakse, departizaciji i slično. Od toga ništa nismo videli", kaže Nikolić.

Naši sagovornici navode da je najmanje uradjeno u oblasti ekonomije i poboljšanja životnog standarda. Ukoliko se tu nešto uskoro ne promeni kažu ova vlada neće moći da računa na veću podršku građana.

"Imamo tu situaciju da se gleda pozitivno i gleda im se kroz prste, toga će biti sve manje kasnije. Oni sada uživaju podršku. Znači još uvek traje taj medeni mesec", kaže Nikolić.

"Ova vlada će ostati do kraja jer je očigledno napravila pakt sa predstavnicima EU i da će to biti vlada koja će pitanje Kosova i EU rešiti na način vrlo efikasan ali totalno suprotan od onoga što su svojevremeno obećavali", kaže Radosavljević.

Ipak, prema mišljenju Milana Nikolića najveći test sadašnje vlade biće rešenje pitanja Kosova od cega zavise i pregovori sa EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.