Izvor: B92, 03.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogi kasne sa prijavom imovine

Beograd -- Svi poslanici Nove Srbije i poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije prijavili su imovinu Republičkom odboru za rešavanje sukoba interesa.

Odboru je, zaključno sa današnjim danom, stiglo 113 prijava imovine ili obaveštenja od poslanika koji su bili na toj funkciji i u prethodnom mandatu da im se imovina nije promenila.

Imovinu nije prijavio nijedan poslanik Demokratske stranke Srbije, kao ni dvojica poslanika Bošnjačke liste i jedini poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koalicije Albanaca, proizlazi iz spiska poslanika koji je dostavljen iz Republičkog odbora.

Iz poslaničke grupe SPS-PUPS-JS samo jedan poslanik – Dušan Bajatović, "prijavio" se odboru, odnosno poslao propisano obaveštenje da je ostao na funkciji i da nema promene na imovini.

U ostalim poslaničkim grupama i strankama - Za evropsku Srbiju, Srpske radikalne stranke, G17 plus i Mađarskoj koaliciji – pojedini poslanici su poslali prijave odboru, ali ima i onih koji to nisu učinili.

Funkcioneri su dužni da u roku od 15 dana od preuzimanja funkcije dostave izveštaj o imovini, ili, u propisanom obrascu, obaveštenje da su i dalje na funkciji i da im se imovina nije promenila.

Funkcioneri kojima je funkcija prestala, dužni su da u roku od 15 dana prijave imovinu.

Za poslanike je rok istekao 26. juna.

Do danas je, inače, Republičkom odboru dostavljeno ukupno 458 izveštaja o imovini i prihodima. Odbor je saopštio da su spiskove funkcionera dostavile 33 od 122 skupštine opštine i 7 od 23 skupština gradova.

Republički odbor ocenio je da je dosadašnji odziv funkcionera nezadovoljavajući i da se ova pojava, u jednom delu, može pripisati izjavama pojedinih funkcionera u kojima se umanjivao značaj ove institucije i relevantnost njenih pravnih stavova, navodi se u saopštenju.

RIK usvojio izveštaj o predsedničkim izborima

Republička izborna komisija usvojila je danas Izveštaj o utrošenim sredstvima za sprovođenje predsedničkih izbora, održanim 20. januara i 3. februara 2008. godine.

Prema tom izveštaju, koji je usvojen na današnjoj sednici RIK-a, za troškove sprovođenja i organizovanja oba kruga predsedničkih izbora u Srbiji ukupno je utrošeno 902,7 miliona dinara.

Za prvi krug izbora, koji je održan 20. januara, potrošeno je oko 557 miliona dinara, dok je za drugi krug izbora, održan 3. februara, izdvojeno 356 miliona dinara.

Prema izveštaju, za rad sedišta RIK-a u Beogradu potrošeno je 157 miliona dinara za oba kruga, a opštinske komisije i ostale institucije koje su učestvovale u sprovođenju izbora, potrošile su 774 miliona dinara.

Iz republičkog budžeta za troškove sprovođenja i organizacije izbora izdvojeno je više od milijardu dinara, a neutrošeno je ostalo 144 miliona dinara.

Za dnevnice za službena putovanja u zemlji potrošeno je 6,4 miliona dinara, za zakup prostorija za glasanje 2,3 miliona dinara, a usluge dostave izbornog materijala plaćene su oko 34 miliona dinara.

Naknade za rad u organima za sprovođenje izbora iznose 701 milion dinara, a za naknadu za raznošenje obaveštenja biračima izdvojeno je oko 20 miliona dinara.

Troškovi za sprovođenje izbora u inostranstvu, koji su obuhvatali troškove prevoza, smeštaja i dnevnica, iznosili su blizu 57 miliona dinara.

Dostavljeni izveštaji o parlamentarnim izborima

Republičkoj izbornoj komisiji dostavljeni su izveštaji stranaka i koalicija o utrošenim sredstvima u kampanji za parlamentarne izbore koji su održani 11. maja.

Od 22 izborne liste koje su učestovale na parlamentarnim izborima izveštaj o troškovima izborne kampanje podnelo je 18 stranaka i koalicija, dve to nisu učinile na propisanom obrascu, dok dve liste uopšte nisu podnele izveštaj.

Pokret "Moja Srbija-Branislav Lečić" i izborna lista Romska partija - Srđan Šajn" nisu podneli izveštaje.

Izveštaje na propisanom obrascu nisu podneli lista "Narodni pokret za Srbiju - Milan Paroški", kao ni lista "Ujedinjeni Vlasi Srbije".

U skladu sa Zakonom o budzetu Srbije za ovu godinu, kao i Zakonu o finansiranju političkih stranaka do dana održavanja izbora iz javnih izvora strankama je uplaćeno oko 3,8 miliona dinara za troškove predizborne kampanje, a 337 miliona je raspodeljeno podnosiocima izbornih lista koje su osvojile mandate i to strazmerno broju osvojenih mandata.

Stranke su imale pravo da kampanju finansiraju i iz privatnih izvora u iznosu od oko 84 miliona dinara.

Pojedinačni udeo pravnog lica nije smeo da pređe 1,7 miliona dinara, a fizičkog 422.000 dinara za svaku stranku pojedinačno.

Očekuje se da RIK odredi revizora, koji treba da obavi kontrolu podnetih izveštaja, a rok za to je 90 dana od dana podnošenja izveštaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.