Mlađi u diplomatiju

Izvor: Glas javnosti, 13.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlađi u diplomatiju

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče tokom završnog dana ambasadorske konferencije Ministarstva spoljnih poslova da će prioriteti srpske diplomatije u narednom periodu biti očuvanje državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji, snaženje regionalnog uticaja i integrisanje u EU.

- Članstvo u EU je najvažniji spoljnopolitički strateški cilj, ali Srbija mora istovremeno da učvršćuje i odnose sa Rusijom i SAD da bi ostvarila svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vitalne nacionalne interese. Ambasadori će imati i veliku značaj za privlačenje stranih investicija, jer će uspešnost srpske ekonomije uveliko zavisiti od uspeha diplomatije - izjavio je Tadić.

Tadić je primetio i da se diplomatski kor Srbije mora podmladiti, ali da to ne znači da će ambasadori bliski opoziciji biti smenjeni dogod „sprovode instrukcije iz Beograda“.

- Vrlo su korisni ambasadori iz DSS i oni su ključni činioci naše državne politike na Kosovu i Metohiji - rekao je Tadić i podsetio da je i posle petooktobarskih promena u diplomatskom koru ostalo mnogo iskusnih diplomata koji su bili bliski SPS.

Predsednik Srbije je rekao da su nove odluke pojedinih država o priznavanju nezavisnosti Kosova i Metohije moguće i da će Srbija učiniti sve kako bi obeshrabrila te zemlje.

SRBIJA UZ SVET

Vuk Jeremić je juče izjavio da Srbija osuđuje nasilje u Pojasu Gaze i poziva na obustavu ratnih dejstava.

- Priključujemo se glasu celog sveta, koji osuđuje nasilje u Gazi i pozivamo na obustavu ratnih dejstava, na prestanak raketiranja Izraela i na prestanak napada na Pojas Gaze - rekao je Jeremić.

SMAJLOVIĆEVA NA LEDU

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije želeo u pauzi konferencije da odgovori na pitanje novinara da li je bivši glavni i odgovorni urednik lista „Politika“ LJiljana Smailović i dalje kandidat za ambasadora u Kanadi, kao što se spekulisalo u medijima, a protiv čijeg imenovanja se usprotivio predsednik Republike.

- Bilo bi otkrivanje državne tajne da diskutujemo o dobijanju agremana za bilo kog ambasadora i ne mogu da vam kažem da li je ona ikada i predložena za to mesto - naveo je Jeremić.

E lepo, ambasadori jednom godišnje dobijaju instrukcije šta da rade!? Da nije tužno bilo bi smešno! Koliko ekonomista ima među ambasadorima? Cccc...Kako se mere rezultati rada ambasadora? Koliko investicija u Srbiju je doveo dotični ambasador??? Sve pitanje do pitanja, a odgovora nema! Najavljuje se podmlađivanje diplomatije. Lepo, samo čijim kadrovima? Opet stranačka priča o nazovi stručnjacima. Kakvo je iskustvo tih devojaka i momaka za obavljenje tako važnih državnih funkcija? Nikakvo. Nadam se da neće opet biti mladih pripravnika da se "vežbaju" na nama ! Obratite pažnju: prvo radno mesto - direktor, ambasador, predsednik, ministar....Pitam se pitam zašto sam ja učila i specijalizirala? Da budem šegrt ovim genijima? Zašto ja nisam u diplomatskom koru???

Sto taj mali Pero Detlic ne kaze otvoreno da je to teroristicki akt jedne suverene drzave prema palestincima. To je zlocin i genocid. On samo na domacoj sceni kupi poene, a sto to ne cini i u vqanjskoj politici, ili mozda misli da to sto rade zidovi i nije zlocin. On se pridrzava ostalima, a stas podrzaju ti ostali, nista ,apsolutno nista, prave galamu bez razloga i zidove u opste ne doticu sa tom kuknjavom, oni rade sta hoce, za njih SB UN ne postoji, to su naucili od najdemokratskije zemlje na zemaljskoj kugli amerike na celu najdemokratskijeg predsednika koji ispunjava bozju volju. Jeremicu ospi ti paljbu u SB po zidovima, ako imas muda, ako nemas poklopi se po usima i acuti vec jednom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.