Izvor: B92, 14.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mladić je u Srbiji"

Hag, Vašington -- Portparolka glavne tužiteljke Haškog suda Florans Artman kaže da je Ratko Mladić u Srbiji.

Florans Artman je izjavila da se bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen za ratne zločine, nalazi u Srbiji i da je Srbija u stanju da ga izruči Tribunalu.

"Mladić je pod zaštitom ljudi koji su dužni da ga uhapse. Ispostavilo se da je svaka informacija koju smo dali vlastima u Srbiji u vezi s Mladićem ne samo tačna, nego i precizna, a potvrđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je Mladić bio u Srbiji kada smo mi to rekli", izjavila je Florans Artman za Danas.

Susret Američko-jadranske povelje

U Vašingtonu je juče, na sastanku Američko-jadranske povelje, ponovljena potreba saradnje s Haškim tribunalom. Pomoćnik državnog sekretara SAD za politička pitanja Nikolas Berns izjavio je da nema opravdanja za neispunjavanje obaveza koje SCG i BiH imaju prema Haškom tribunalu, a pomoćnik šefa diplomatije Srbije i Crne Gore Željko Perović, koji je učestvovao na sastanku, izjavio je da SAD žele da što pre SCG i BiH vide u Partnerstvu za mir. "Berns je rekao da nema opravdanja za neispunjavanje haških obaveza, a ja sam izjavio kako je SCG spremna da ispuni sve uslove radi ulaska u evroatlantske integracije", rekao je Perović.

Na sastanku na kom su kao posmatrači učestvovali predstavnici SCG i BiH, ministri spoljnih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije predstavili su izveštaje o postignutim rezultatima u procesu pristupanja NATO-u. Pomenute zemlje su 2003. sa SAD potpisale Američko-jadransku povelju kako bi ubrzale uključenje u NATO. SCG i BiH žele da se uključe u Povelju kako bi unapredile pozicije u procesu pristupanja NATO-u.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.