Mladić je jedina prepreka za kandidaturu

Izvor: Blic, 01.Sep.2009, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić je jedina prepreka za kandidaturu

Da bi Evropska unija pozitivno odgovorila na zahtev Srbije za kandidaturu, ona mora da konstatuje uspešnu primenu sporazuma o pridruživanju i asocijaciji, makar se ta primena odvijala tek jedan dan ili sat. To automatski znači da za Srbiju još nije vreme za kandidaturu, i to neće biti sve dok se ne ispuni jedan uslov, a to je puna saradnja sa Hagom, kojim je uslovljena primena SSP-a.

Bez Mladića u Hagu procedura ne može da počne: Božidar Đelić sa Olijem Renom
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Italijanski ambasador u Srbiji Armando Varikjo nedavno je pozvao Srbiju da se kandiduje za EU jer je sada pravo vreme za to. Još neki zvaničnici iz članica EU poslali su signale Srbiji da to učini. Beograd je, međutim, svestan da je pre kandidature neophodno odmrzavanje SSP, a tome je prepreka Ratko Mladić.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, ocenjuje da Srbija ima kapaciteta i da je u potpunosti spremna da podnese zahtev za kandidaturu za članstvo u EU. On podeća da Srbija Sparazum o stabilizaciji i pridruživanju već jednostrano primenjuje, ali da i dalje ima jednu političku barijeru koja se zove Hag.

- Bez toga procedura ne može da otpočne. Neke zemlje, poput Crne Gore i Albanije, potežu za tim pitanjem u predizborne svrhe. Mi nemamo izbore, ne treba nam marketing već rezultat - kaže Đelić za „Blic".

- Hapšenje Mladića olakšalo bi celu situaciju, ali nezavisno od toga, Srbija treba da do kraja godine preda zahtev za kandidaturu u Evropsku uniju iako status kandidata neće dobiti sve do ispunjenja haškog uslova. Dobijanje statusa je ionako procedura za koju je potrebno vreme - smatra Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva inostranih poslova.

Ona dodaje da se hapšenje Mladića može dogoditi, prema proceni Akcionog tima, do kraja godine, a da je za odgovor od EU potrebno vreme.

Nakon zahteva za kandidaturu EU šalje upitnik sa oko dve-tri hiljade pitanja vezanih za funkcionisanje državne administracije. To je spisak ispunjavanja neophodnih koraka koji zemlju i njenu administraciju čine mnogo efikasnijom i kompatibilnijom sa drugim zemljama Evropske unije. Ti koraci vode ka usklađivanju administracije sa evrostandardima.

- Zavisno od članica, to je trajalo manje ili više od godinu dana. A za to vreme, s obzirom na procene Akcionog tima, Mladić bi mogao biti uhapšen. Već sada se njegovo hapšenje najavljuje do kraja godine - kaže Sonja Liht.

Ona takođe napominje da je nedavno razgovarala sa visokim zvaničnicima, predsedavajućim EU iz Švedske, koji smatraju da je Srbija spremna za kandidaturu.

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, misli da će Beograd imati velikih poteškoća da dobije odgovor na takvu molbu sve dok ne uspostavi punu saradnju sa Hagom. Osim toga, skreće pažnju i da Evropska komisija mora da odgovori na takvu molbu i pri tom da uvaži pozicije svih država članica. Pri izjašnjavanju o kandidaturi ne radi se o glasanju za koje je potrebna većina. Za pozitivan odgovor potreban je konsenzus.

- A za Srbiju nema konsenzusa - kaže Kacin - jer nema pune saradnje sa Hagom.

Evropski izvestilac kaže da nije savetnik srpske vlade, ali da smatra da Srbija mora da odgovori na elementarno pitanje šta ona želi da bude - članica EU ili nesvrstanih. Tvrdi da u Evropskom parlamentu, koji danas nakon letnje pauze započinje sa radom, sada postoje nedoumice šta su zapravo prioriteti Srbije.

Srbiji preporučuje da se koncentriše na približavanje umesto na udaljavanje od EU i da konačno uspostavi punu saradnju sa Hagom, što bi joj omogućilo početak ratifikacije Sparazuma o stabilizaciji i pridruživanju i implementaciju privremenog trgovinskog dela sporazuma.

Na osnovu toga, mogla bi računati na promenjen stav pojedinih država članica u vezi sa dinamikom njenog približavanja, navodi Kacin.

Ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da iz država članica EU stižu sve jasnije i glasnije poruke da nisu zainteresovane za otvaranje svojih kapija za zemlje zapadnog Balkana?

- Taj odgovor dobićemo već 2. oktobra kada budu zatvorena biračka mesta na teritoriji Irske - podseća Kacin.

Delević: Jedinstvena pozicija Srbije

- Naša pozicija je jedinstvena. Mi primenjujemo SSP. A upravo zato što znamo da je to predviđena dinamika ka evropskim integracijama, mi smo se opredelili da ga jednostrano primenjujemo. Time pokazujemo političku volju da nastavimo sa procesom evropskih integracija, ali i administrativnu sposobnost - kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije za EU.

Ona još jednom ponavlja da je zaključak Saveta za evropske integracije da Vlada Srbije izabere pravi trenutak za kandidaturu, a da se odluka donosi na najvišem političkom nivou uz uvažavanje regionalne dinamike i stava evropartnera, ali i potrebe da se kod kuće uradi što je moguće više da bi naš zahtev za članstvo bio dobro primljen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.