Izvor: Blic, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić ili prekid pregovora sa EU

Mladić ili prekid pregovora sa EU

- Još danas ćete dobiti odgovor na pitanje da li će Ratko Mladić biti u Hagu do 5. aprila ili ne, jer će to pitanje danas Karla del Ponte, haška tužiteljka, postaviti vlastima u Beogradu - kaže za 'Blic' Florans Artman, portparol Tužilaštva Haškog tribunala, pred dolazak Del Ponteove, koja će u Briselu u petak predočiti izveštaj o saradnji SCG sa Tribunalom, od čega zavisi nastavak pregovora sa EU.

Samo ukoliko vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Beogradu zatraže od Tribunala transfer Mladića do 5. aprila, upozorava Artmanova, biće to znak saradnje sa Hagom i poštovanja međunarodnih obaveza. Negativan odgovor za Del Ponteovu, precizira ona, znači samo jedno - nema saradnje.

- U tom slučaju, tužiteljka će u petak u Briselu zatražiti prekid pregovora sa EU - kaže ona i dodaje da će Del Ponteova u Beogradu tražiti hitne i konkretne dokaze saradnje.

Komesar EU za proširenje Oli Ren upozorio je juče da Srbiji ističe vreme za hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića do postavljenog roka 31. marta i ocenio da se saradnja Beograda sa Tribunalom pogoršava.

- Izveštaj Del Ponteove biće važan, ali ne i presudan za odluku Evropske komisije o nastavku pregovora radi zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa SCG - izjavili su za Tanjug u Briselu portparoli evropskih institucija Kristina Nađ i Kristina Galjak.

Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijera Solane, istakla je da EU donosi svoje odluke na osnovu više izvora, te da je izveštaj Del Ponteove samo jedan od njih.

Diplomatski izvori u Briselu ocenjuju da EU još razmišlja o potezima vezanim za nastavak pregovora, te da će ipak dosta zavisiti i od toga koliko će Beograd uspeti danas da ubedi Del Ponteovu da čini sve što može da bi uhapsio bivšeg komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića i ostale haške optuženike.

Rasim Ljajić, ministar za nacionalna i manjinska pitanja, rekao je da će haškoj tužiteljki biti jasno predočeno šta se radi na otkrivanju preostalih haških optuženika, odbijajući da otkriva detalje.

- O Mladiću ništa do 5. aprila - rekao je Ljajić izbegavši odgovor na pitanje da li će se najtraženiji haški optuženik do 5. aprila naći u Šheveningenu.

I više je no jasno da je manevarski prostor vlasti sužen, ali isto tako se u Hagu procenjuje da celokupna slika neaktivnosti domaćih vlasti odaje samo jedan utisak - nepoštovanja međunarodnih obaveza.

- Šta je sa Hadžićem, Tolimirom... Imate šest haških begunaca na vašoj teritoriji! Zašto oni nisu u Hagu?! Odgovor je opet samo jedan. Vaše vlasti ne poštuju međunarodne obaveze - kaže Artmanova. Premda Ljajić podseća da je u Beogradu odlučeno da se Tribunalu omogući pristup svim arhivama i uvid u dokumenta, to, takođe, dodaje ona, nije ispoštovano.

- Nema pomaka u saradnji sa Tribunalom! Nema rezultata! - kaže Artmanova.

U Briselu na poslednjem sastanku Del Ponteova je od komesara za proširenje Olija Rena zatražila pomoć, snažan pritisak EU, kako bi Beograd bio prisiljen da izruči Mladića.

- Mladić se mora u julu pojaviti pred Sudom! Želim da u julu ove godine počnemo proces protiv Mladića, s devet preostalih optuženih za srebrenički genocid - rekla je ona. T. Nikolić-Đaković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.