Mladi za osudu Srebrenice

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Feb.2010, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi za osudu Srebrenice

BEOGRAD - Srpski parlament mora da osudi zločin počinjen u Srebrenici kako zbog žrtava, tako i zbog budućnosti Srbije, zaključak je tribine na kojoj su juče učestvovali podmlaci nekoliko parlamentarnih političkih stranaka i predstavnici nevladinog sektora.

Predstavnici omladine LDP-a, DS, G17 plus, socijal-demokratske i socijalističke omladine saglasili su se da je Srbija obavezna da osudi zločin počinjen u Srebrenici, a predstavnici nevladinih organizacija insistirali su na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tome da se taj zločin treba kvalifikovati kao genocid.

Dekan Pravnog fakulteta "Union" Vesna Rakić-Vodinelić smatra da pravna osnova za donošenje rezolucije leži u odluci Međunarodnog suda pravde u kojoj se navodi da je Srbija odgovorna za nesprečavanje zločina genocida u Srebrenici.

- Tom presudom utvrđena je odgovornost Srbije kao pravnog lica, tako da je bespotrebno debatuje o tome kako definisati zločin već kvalifikovan kao genocid - navela je Rakić-Vodinelić, i dodala da oko osude zločina u Srebrenici postoji politički, ali ne i društveni konsenzus.

Prema njenim rečima, Srbija nema pravnu, već etičku, socijalnu i generacijsku odgovornost da osudi zločin počinjen u Srebrenici.

Predstavnici Helsinškog odbora, Moje inicijative i holandske organizacije "Impjuniti voč" su istakli da bi osudom, kako su ocenili, genocida počinjenog u Srebrenici, Srbija stradalima priznala status žrtava i tako zaustavila dalju negaciju počinjenih zločina i broja ubijenih.

Oni su ocenili da porodice žrtava imaju pravo, ne samo na simboličku, već i na materijalnu naknadu štete, napomenuvši da Srbije ima obavezu da utvrdi istinu o počinjenom zločinu i prihvati odgovornost.

- To nije stvar lingvistike i političkog dogovora, a bez osude zločina u Srebrenici Srbija neće moći u Evropsku uniju - ocenili su predstavnici NVO, koji veruju da će Skupština Srbije usvojiti dve rezolucije, a da zločin u Srebrenici neće biti definisan kao genocid.

Tribinu posvećenu rezoluciji o Srebrenici organizovali su Centar za kulturnu dekontaminaciju i mladi Liberalno-demokratske partije.

Pa ovi nisu normalni. Koji je to sud ikada spomenuo genocid kad je Srebrenica u pitanju? Bas me interesuje jeli taj "podmladak" barem napomenuo koliko su Srba CIVILA pobili muslimani iz Srebrenice. Boze nas sacuvaj ovakvog "podmlatka" a i "pravnika".

To su ti, dragi prijatelju, isprani mozgovi. Ovi koji ih vode oni rade za pare a tu decu lazu o svetloj buducnosti. Nazalost nasa deca danes nemaju patriotizma i pravih vrednosti za kojima bi isli

@Ljiljan! Sve je to tacno. Mladi ljudi su laloverni i vjeruju u "blistavi" Hoolivud koji mu te stranke i i ni "pravnici" nude i tumace .A pitanje je i koliko mladi to veruju, jer znamo u cijim su rukama ti mediji koji to objavljuju i plasiraju javnosti.

Bilo bi potpuno pogresno i neodgovorno da se zlocin, ako moze tako da se nazove, osudi od strane srpske vlade, koja, da podsetimo nije bila na vlasti u periodu poslednjeg rata i raspada Jugoslavije. Prvo, priznavanjem dogadjaja u Srebrenici, svalika bi se kolektivna krivica na celokupno srpsko stanovnistvo, a iz toga bi proizisle i neke komplikacije na mnogim drugim nivoima.

U vreme poslednjeg rata, celokupno stanovnistvo Srbije nije bilo za rat, i oko 50% je bilo protiv Miloseviceve politike, sto definitivno ne implicira Srbiju kao agresora u tom ratu. Znaci radi se ili o paravojnim formacijama ili o jednom delu armije, koja je onda branila integritet zemlje, odnosno Jugoslavije.

Sto se same Srebrenice tice, stvari uopste nisu jasne, jer ako se setimo da je grad bio "safe haeven", odakle su delovali mudzahedini, Naser Oric i njegovi strani placenici, onda ne moze da se kategoricki tvrdi da je stradalo samo civilno stanovnistvo.

Francuski general Morillon, koji je bio komandant UN trupa je, setimo se, prvo bio zatocenik Muslimana u Srebrenici i Gorazdu, da bi kasnije proglasio kako je izvrsena agresija na zasticenu zonu UN, i tako sebi mozda spasao glavu.

2003 godine bio sam sa suprugom u Srebrenici, u memorijalu u Potocarima, koji je nekoliko meseci kasnije otvoren uz prisustvo Bill Clintona. Posto sam francuski gradjanin i moja supruga je Francuskinja, policja koja je cuvala memorijal, jedan Hrvat i jedan Srbin su nam pricali o dogadjajima, ikao je jedan bio za vreme rata na hrvatsko-muslimanskoj strani a drugi na srpskoj.

Pred sam Uskrs, muslimanski mudzahedini su u Kravicama i okolini, opet neka simbolika, masakrirali oko 1200 srpskih civila, zena i dece. Videli smo slike i dokumentarne filmove kada je Ratko Mladic pozvao gradske vecnike Srebrenice na pregovore o razmeni zarobljenika, civila. Gradonacelnik Srebrenice je drhtao jer je znao da je to nemoguce jer su Srbi bili pobijeni.

Po govoru jednog od policajaca, Mladic je pobesneo i naredio da se puca na sve strane. To je bilo u Bratuncu i Potocrima. S druge strane, postojao je dokument u kojem su strani novinari snimali okruzenje grada, i jedan Srbin je rekao novinaru, " gore u sumici ima oko 3000 mudzahedina".

U memorijalu oba policajca su rekla da su tu donesena tela poginulih iz svih delova Bosne.

13 Jula 1995 sam slusao u Nici vesti radio Sarajeva, govorio je Alija Izetbegovic, koji je rekao" Nase trupe su se bezbedno povukle iz Srebrenice, da bi se pridruzile snagama u Tuzli, i bili prebaceni u Bihac".

Koliki je stepen istine u tumacenju "genocida", nije utvrdjeno, pa stoga priznavanje jednog takvog cina nije dobar nacin za vracanje ugleda Srbije. Preuzeti absolutnu odgovornost bi znacilo da se daje legalitet B i H da trazi ratnu odstetu, da u istom slucaju Hrvatska to isto zatrazi, da kosovski Albanci to isto urade i na kraju da se Srbija drzi u vojnom obrucu iz "sigurnosnih" razloga. Kakve bi bile ekonomske i druge posledice mozemo da zamislimo.

Mnogo povolnije bi bilo da se Ratko Mladic privede Haskom tribunalu, jer zbog jednog coveka ne sme da pati citava nacija.

Господине Ракићу,

Хвала Вам на коментару и информацијама. Но, никако не могу да се сложим са мишљењем : "Mnogo povolnije bi bilo da se Ratko Mladic privede Haskom tribunalu, jer zbog jednog coveka ne sme da pati citava nacija."

Не мислите ваљда да ће народу бити лакше, ако у Хаг оде Ратко Младић?! Па, свима , али свима је јасно да уценама и кињењу Срба нема краја. Суђење Младићу у Хагу би био само још један ђавољи пир, подсмех и ругање сваком Србину.

Поздрав.

P.S. Upredjenja radi. Justros, AP i France press objavljuju vest da su NATO snage u Afganistanu "greskom ubile 33 civila, zene i dece" u jednom napadu na "talibane". Ako se ta akcija uporedi sa drugim brojnim akcijama u Iraku, Afganistanu, Srbiji, i ako se zna da su 42 poginula Albanac u Racku proglasena od istih kao "genocid" posle cega je usledilo i bombardovanje Srbije,

zasto Srbija treba da pada na kolena a svetski silnici dele pravdu kako im je po volji.

Znaci Srbija treba da prizna "genocid" , a EU i USA da se zadovolji time da se radi o "kolateralnim stetama". Treba biti i logican i razuman.

Gospodine Rakicu, ne mozemo se mi porediti sa NATO alijansom i njihovim vodjom Gospodinom Obamom.

Oni su humanitarni zlikovci i krvolocnici kojima se za genocide dorucuju Nobelove nagrade za mirovE i slichne drangulije.

Za svako dete koje ubiju placaju po 1500$ US, zavisno od starosti i zanimanja naknada za mrtve moze da biDne cak 2500$ US.

Imaju beskonacnu svotu noca jerbo shtamparije rade u 3 smene.

U ovom njiovom svetu logika i razum nazalost ne pomazu.

Prijatno i budite pozdravljeni.

Dali je moguce da bi ti isti mladi, kad bi bili upoznati sa pravom situacijom, svejedno glasali za tako ubitacnu rezoluciju? Dali su ti isti mladi bili da se poklone srpskim zrtvama sela u okolini Srebrenice? Dali je toliko bitno uci u EU pa makar sa ljagom "genocidnog naroda"?

Ovo su pitanja na koja svi Srbi treba da traze odgovor.

Ovo jako mirise na pritisak zapada a obecanje je ulazak u EU, pa zar po tako skupu cenu?

Ako su spremni na ovakav potez sta ce jos da iznevere ti mladi?

Plasite se, jako se plasite!

Naslov "Mladi za osudu Srebrenice" je potpuno nekorektan i deplasiran. Koji mladi?

Radi se o stranačkom podmlatku partija koje su otvoreno anti Srbske (LDP i G17) ili malo zamaskirano, ali jednako ili čak više pogubno (DS) štetni za narod i državu .

Bilo je svašta u Srebrenici ali dali mogu to sve da zakače samo na Srbe to nebi rekao. E danšnja omladina ima malo ispran mozak sa zapada. Kad god vidim da pišu i zovu Slobodana Miloševica "Sloba", a to su ga Englezi tako nazvali (Slob ili Slobo = Aljkava osoba), i da su ga i naši po Internetu počeli tako da ga zovu onda "je--ga bože". Ali, sve dok Socijalisticka partija Srbije nemože da sredi današnju situacuju u Sbiji to niko drugi neće moći. Jer ovo što se danas dešava da nekih 10% Srba samo pune dzep a drugih 90% nemogu da zarade ni za hranu, bogami ovo neće da traje drugo. E gde su one stare komunjare?

Tesko je pisati komantar o zlocinima na prostorima bivse Jugoslavije jako tesko definisati nesto sto se strasno desilo svima narodima koji su nekada ziveli zajedno u jednoj drzavi . Jako je tesko srpskom narodu koji je jednostavno osudjen od svih kao najveci zlocinacki narod pa i od vlastitog naroda odnosno juda . Pitam sve ove srpske jude gdje su srpske zrtve , sto se tice Srebrenice sto je predhodilo strasnom zlocinu koga su napravili srpski vojnici . Ne branim srpske zlocine i treba svaki srbin da odgovara za svoje zlocine , sta je sa srpskim zrtvama postavi boh pitanje ovome forumu narocito omladini LDP-a , DS, i G17. Njihove partije rasturaju Srbiju sto je isto zlocin prema svim narodima u Srbiji , njihovi lideri dobijaju pare iz inostranstva da lobiraju za rsturanje Srbije , gospodo da li je to zlocin prema drzavi i narodu po vama verovatno nije , isto kao sto nije zlocin ubiti nekoliko hiljada srba ili proterati parsto hiljada sa vekovnih ognjista ne gospodo to nije za vas zlocin . Doce vreme kada ce se i vama suditi i mnogima drugima . Vi ste podrzavali agresiju nato pakta na Srbiju i RS samo da bi dosli na vlast , dobro zapamtite doce vreme kada ce vam suditi nardi Srbije i RS necete vi vecno vladati . Bler je odlucivao o smrti i zivotu mnogih naroda pa je dolijao tako ce biti i vama jednoga lepoga dana za srpski narod i sve ostale narode koji zive u Srbiju i RS sram neka vas bude jude jedne . O ne( gospodji) Rakic -Vodinelic necu da trosim reci dobro je poznajem i moj svaki komentar bio bi suvisan za onoga ko po mom licnom misljenju jako lose radi i mrzi srpski narod .Ne zelim ovim komentarom da branim zlocine moga naroda , svako od moga naroda ko je cinio zlocine treba da odgovara i to 100% . Da li vi razmisljate st ce da bude sa srbima iz RS ako se vas predlog prihavi u srpskoj skupstini , verovatno ce tu rezoluciju usvojiti srpska skupstina , posto je nije sastavljao srpski narodi nego oni koji rasturaju Srbiju i dodatnu ubijaju srpski narod . Sramota .

Nasi ratnim zlocincem ne nazivaju Biljanu Plavsic, iako je je priznala ratne zlocine i a to osudjena, ali zato tako nazivaju recimo Albanca Cekua koji nije nikada cak ni optuzen.

Ili, za nase je genocid begstvo Srba iz Krajine, ali nije genocid ubistvo 8.000 ljudi. A sami uporedite begstvo sa ubistvom!!

Сабери се, па покушај опет.

Ako nekom treba suditi za genocid to su celnici DS. G 17+, SPS, LDP (mada nisu neposredno u vlasti), i njohovim satrapima koji im pomazu na vlasti jer cine genocid sada prema svom narodu u Srbiji. Ne odvajam nacionalnosti i narode, na sve mislim. Pa nije li genocid ostaviti porodice da gladuju, da se ne mogu lece, da se nemaju u sta obuci. da zivi umiru. Zasto "strnacka omladino" to ne osudite. Sad nije rat, nisu sankcije a nikad nam gore nije bilo. Sto to neko ne osudi. Ili ste svi od reda karijeristi koji bi za parce vlasti unistili sve druge oko sebe, sto vasi celnici i rade. A te navodno nevladine i nezavisne organizacije, narocito ta holandska koja zeli da opere savest svojih sunarodnika koji su omogucili mislimanima da rade u Srebrenici sta su hteli sa srbima i cutali su kao mutavi o tome a bili su duzni da ih stite, nevladine su i nezavisne placene su i to jos kako od strane stranih obavestajnih sluzbi koje unistavaju srbiju i moralno i materijalno.

Potpuno se slazem sa Vladimirom .Naslov vam je poptuno pogresan jer se radi ipak o daleko manjem broju mladih koji zagovaraju rezoluciju a koju cine Antisrpske stranke pocev od LDP-a pa preko g17 i takozvanih "nevladinih'citaj Sorosovih placenikka.Normalno tu je i notorna poznata po Antisrpskoj orijentaciji DS ... .

Za sve sto se u Srebrenici i oko Srebrenice dogodilo krivi su Holandjani.

Oni su morali da sprece ubijanje i Srba i Muslimana.

Da je Srbija mogla ista uciniti onda ne bi dozvolila da se 14 Srpskioh sela u okolini Srebrenice sravne sa zamljom ili mozda treba i za to da tuzimo Srbiju?

E moj Narode......(ukradoh ovo od Tomsona)

A ova omladina ako smatra ili zna da su njihovi ocevi krivi za to i da su pocinilo zlocine e pa neka onda za to oni i odgovaraju a ne cela Srbija!

Niti ja niti moj otac niti bilo tko iz moje familije ili poznanika nije ucestvovao u tom zlocinu i mi se ne smatramo odgovornim za to.

Dakle tko je odgovoran neka i odgovara. To nije bio rat Srbije.

Sta se bre folirate? Koga briga za srebrenicke tamo neke zrtve.PA PRIJATELJICA KOJA JE RADILA 10 GODINA ZA UJEDINJENE NACIJE KAO PREVODILAC U BOSNI I REPUBLICI SRPSKOJ KAZE DA SU U POTOCARIMA SAHRANJIVALI SKELETE IZ ARHEOLOSKIH ISKOPINA KOJIMA OKOLINA SREBRENICE OBILUJE.AJ DA VIDIM KOJA BUDALA CE DA USVOJI TO SREANJE OD REZOLUCIJE.

Tihi genocid je uvoz genetski modifikovane hrane od strane g17

Koliko li ce ljudi da oboli od raka i drugih bolesti zahvaljujuci gospodi genijalcima.

Unistavanje zdravstvenog sistema doprinelo smrti sigurno hiljada ljudi koji nemaju novca da se lece.

Slobodna trgovina drogom na ulici pred ocima policije je posast koja je unistila generacije.

Saberite broj ljudi koji su stradali i stradace zbog i samo zbog g17 se meri desetinama hiljada.

Ajd' ovo objavite, ako smete"

mlade u srbiji zabole patka za Srebrenicu.Znate li koliko zalimo te neke zrtve? Ko preklanjski sneg.Kad neko bude poceo da zli srpske zrtve onda nek se neko javi da balavi o toj nekakvoj Srebrenici.A vlast koja usvoji to nesto od rezolucije moze oma da id edo djavola....

Dakle, kao sto rekosmo boli nas PEKINSKA PATKA za ubice i silovatelje koje su nasi hrabri borci poslali do djavola, kao sto i treba.Jel to neko u Srbiji zali krvnike koji su poklali 3500 zena i dece i popalili 112 srpskih sela oko Srebrenice i Bratunca.Nisu sve zrtve iste- ove nase, srpske su istije.Njih mi da zalimo, a u Beogradu da napravimo memorijalni centar posvecen genocidu nad srbima, kao sto su to uradili Jevreji u Jerusalimu i Armeni u Jerevanu, da ne bismo, kao sto hocemo, zaboravili kako nas je svaki mudomrs kecao kako mu je nadoslo.I kojoj je budaletini uopste palo na pamet da pokrece piotanje oko te usrane rezolucije? Ako ih toliko zale nek ih vode kuci i zasade u sksiju da im duze traju.AAAAA, pa doslo vreme za demonstracije....

Tribinu posvećenu rezoluciji o Srebrenici organizovali su Centar za kulturnu dekontaminaciju i mladi Liberalno-demokratske partije.- JEDNOM RECJU PROUSTASKI I SRBOMRZACKI PODMLADAK.

Molim vas u Glasu Javnosti, koji ste zaduženi za komentare da pazite kakve komentare objavljujete da ne biste obezvredili i ona mišljenja koja zaista vrede. Ovo pišem bez obzira na poziciju komentatora i stranu koju isti drži.

Počeli ste da zastranjujete kao elektronsko izdanje Press-a.

Vladimire, zali zrtve svog naroda , a ne nekakve tursko-tatarske primitivne horde.Sta si se ti nadigao ba branis kojekoga.Idi da vidis onu sirocad srpsku kojima je Naser Oric pobio roditelje i za taj zlocin je u zatvoru proveo citavih 12 minuta i 33 sekunde.Sta imas u toj glavi?

Nisi me dobro protumačio brate. Znam o čemu pišeš. Samo malo pažnje u čitanju komentara ne bi bilo na odmet.

Ne žališ ti od mene više , VERUJ MI!!

Moram da ti kažem : NE LUPETAJ! и ћирилицом НЕ ЛУПЕТАЈ!!!

Свако ти добро желим,

Владимир.

Šta ti imaš u glavi? Loše si sve protumačio. Osim ukoliko nemaš CNN i BBC u lobanji.

Živela Srbija!!!

Vaskrsnuće Srbija bez obzira na sve!

Pobede judeo-anglosaksonaca su privemene.

I nije PRESS uopste poceo da zastranjuje-hvala Bogu da imamo jedno cisto nacionalno i normalno glasilo, a oni koji mrze Srbe neka citaju hrvatski tisak.

Dragi moji , niste uopšte pratili o čemu se pričalo, niti imena.

Nesporazumi umeju da budu fatalni i u prijateljstvu .... .

Očekujem da će u budućim komentarima ovo umeti da iskoristi neprijatelj.

Srdačan pozdrav svima! Srbija će VASKRSNUTI!!

Sasav narod... i sve sto se dogadja je rezultat toga... I ne zasluzujemo bolje!

Pa ova djeca su samo zavedena da odrade prljav posao za ove na vlasti - sta oni znaju o Srebrenici, moralu, oprostu, postovanju. Ko je osudio onaj genocid u Hrvatskoj? Gdje je za to rezolucija?

Ma i netreba nama preko Drine ustvari takva rezolucija, jer prvo svega ovo nije Srpska vlast, nemaju oni veze sa Srpstvom. Za pare bi i rodjene roditelje prodali. Sebicna stoka, nije ih briga ce biti za 100 godina. Misle da ce sve ponijeti na onaj svijet.

Zbog ovakvih sam ja ne-Srba zavrsio ovdje gdje sam sada. Istih ovakvih koji su prodali sve Srpsko za matrijalnu dobit i da sacuvaju fotelju. Nema veze koja je partija u pitanju. Jedno je sigurno, sve ove stranke u Srbiji su iste - potpuno iste, samo gledaju licni interes. Osobe bez morala.

Sram ih bilo! Oni se rugaju sim Srpskim zrtvama na ovaj nacin. Za razliku od njih ja sam ponosan sto sam Srbin, i nebi ovako nesto uradio za nista matrijalno na ovom svijetu. Ovo su prazne duse koje vape samo za matrijalnim.

Све си добро казао. СРБСТВО ЈЕ ЈЕДНАКО КРСТ. Тај Крст је веома тежак, али Бог никоме неће дозволити да се искуша више него што може поднети.

Наш Крст спашава и нас и многе, зато без икакве малодушности!

Уколико имамо јасну визију Царства Небеског све нам је лако.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Omladine stranaka za osudu zločina

Izvor: B92, 21.Feb.2010, 20:35

Beograd -- Skupština Srbije mora da osudi zločin počinjen u Srebrenici, zaključili su omladinci nekoliko parlamentarnih stranaka i predstavnici nevladinog sektora... Prema njima, to mora biti učinjeno kako zbog žrtava, tako i zbog budućnosti Srbije. Dok stariji političari još pregovaraju oko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.