Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi Srbije izrazili žaljenje zbog paljenja džamije

Beograd -- Podmlaci nekoliko političkih stranaka, okupljeni u organizaciji Mladi Srbije, posetili su u subotu beogradsku Bajrakli džamiju i muftiji Hamdiji Jusufpahiću preneli žaljenje i izvinjenje zbog paljenja verskog objekta. Predstavnik Mladih Srbije, Vladimir Sekulić, pročitao je saopštenje u kome se najoštrije osuđuje paljenje beogradske i niške džamije i svaki ekstremizam i bezumlje: "Mi, mladi Srbije, najoštrije osuđujemo paljenje beogradske Bajrakli i niške Hadrović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << džamije, kao i svaki drugi čin nasilja i ekstremizma za koji verujemo da pripada prošlim vremenima. Mladi Srbije stoje jedinstveno na stanovištu da razum mora nadvladati bezumlje i da ovaj i slični događaji više ne smeju i neće biti ponovljeni. Pozvani su predstavnici svih parlamentarnih stranaka da nam se pridruže, a podmlaci političkih partija DSS-a, DS-a, G17 plus i SPS-a zauzeli su jedinstveni stav po tom pitanju. Ovim putem mladi Srbije jasno žele da se ograde kako od vandalskog čina spaljivanja beogradske džamije, tako i od nasilnika koji su to uradili. Ti ljudi ne predstavljaju Srbiju i njenu mladost, već nasilništvo i vandalizam i, kao takvi, zaslužuju najoštriju osudu."

Beogradski muftija Hamdija Jusufspahić rekao je da je muslimanskoj zajednici veoma teško zbog paljenja džamija u Beogradu i Nišu, naročito zbog toga što su te džamije preživele vekove i predstavljaju veoma vredne spomenike kulture tih gradova: "Nama je strašno teško što su nam dvije džamije u Srbiji za jednu noć gorele. Zato nam je drago što je omladina došla da se izjasni da ne podržava i ne pripada toj omladini koja ruši i koja pali. Mi osuđujemo sve one koji uništavaju spomenike kulture i na Kosovu, ma kako se zvali, ma kakva im imena bila."

Muftija Hamdija Jusufspahić je pozvao muslimane u Srbiji da žive u slozi sa svojim komšijama i da čuvaju sve spomenike, a Beograđane da pomognu muslimanskoj verskoj zajednici koja je "izgubila sve, ali ne i veru".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.