Izvor: B92, 02.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting radikala u Beogradu

Beograd -- Na mitingu ispred ambasade SAD-a radikali podržali štrajk glađu Vojislava Šešelja. Protestovalo oko 25.000 ljudi.

Na mitingu podrške Vojislavu Šešelju u centru Beograda, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić optužio je američku administraciju, za kako je rekao,"divljačko ubijanje" Srba u Haškom tribunalu.

Nikolić je izjavio da je protest organizovan ispred američke ambasade jer tu predsednik i premijer Srbije, po njemu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobijaju naloge i podnose izveštaje.

Sa govornice koja je bila postavljena naspram Američke ambasade u centru Beograda Tomislav Nikolić poručio je svojim političkim neistomišljenicima da će radikali ispuniti zadatak koji im je dao Vojislav Šešelj i da će pobediti.

"Vojislav Šešelj je već sada pobedio i ušao u njalepši deo srpske istorije šta god da se u Hagu dogodi. Podići će se Srbija i biće država ponosnih i bezbrižnih ljudi . Nadživeće nas Vojislav Šešelj, a deca u Srbiji će sa ponosom izgovarati njegovo ime. Baš kao ime Milana Tepića ili Nikole Tesle", rekao je Nikolić.

Protest radikala pored članova najužeg rukovodstva, podržalo je i nekoliko javnih ličnosti koje su se pojavljivale i na prethodnim antihaškim skupovima, među kojima su Brana Crnčević, Kosta Čavoški, Branko Rakić, Rajko Petrov Nogo. Za većinu njih Šešelj je personifikacija ličnosti iz bliže i dalje istorije.

"Tim činom on je rame uz rame sa Gandijem, koji je izborio nezavisnost. Rame uz rame sa Mandelom, borcem protiv aparthejda. Vojislav Šešelj je prvi antiglobalista u svetu danas", rekao je Krasić.

Većina govornika otužila je Haški tribunal da ubija Šeselja zato što se, kako ocenjuju, drži dostojanstevno i časno, i zato što štiti srpski narod i državu. Takođe, radikali su ponovili svoje uverenje da Haški tribunal isključivo izvrašava naloge američke administracije.

Status quo

Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja je nepromenjeno. U Tribunalu je saopšteno da on i danas odbija da uzima hranu, a da kao i do sada uzima tečnost. Šešelj je pod stalnim nadzorom lekara i nalazi se u bolnici u okviru zatvora Ševeningen.

U sudu očekuju da će Šešelja u ponedeljak pregledati tim lekara iz Srbije, Francuske i Rusije kako je tražio. U timu će biti njegov nekadašnji lekar Momčilo Babić čije je dolazak u Hag omogućio Tribunal, a osim njega Srpska radikalna stranka najavila je i Francuza Patrika Baria i Rusa Lea Bokeriju.

Obojica su bila angažovana i u slučaju Milošević. Bario kao svedok odbrane, a Bokerija kao lekar koji se zalagao za prebacivanje Miloševića u Rusiju na lečenje.

Odlukom sudskog veća, suđenje Vojislavu Šeselju prekinuto je "do daljnjeg" pošto su sudije konstatovale da je zdravstveno stanje optuženog takvo da on "i kada bi to želeo ne bi bio u stanju da imenovanom braniocu da instrukcije kako da vodi odbranu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.