Izvor: B92, 24.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting policajaca - podrška generalu Sretenu Lukiću

Beograd -- Više od dve hiljade policajaca okupilo se u petak u Beogradu na skupu podrške haškom optuženiku generalu Sretenu Lukiću. Na prvom javnom protestu u istoriji policije Srbije, pripadnici MUP-a, od kojih velika većina u plavim uniformama, poručili su da je optužnica za zločine na Kosovu protiv Lukića nepravedna i pozvali da se navodi koji terete bivšeg načelnika štaba MUP-a Srbije za Kosovo preispitaju, a optužnica povuče. Pukovnik policije Zoran Misić, koji je takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio na Kosovu tokom konflita, rekao je da su policajci na Kosovu časno i profesionalno obavljali zadatke. "Mi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, izražavamo bezrezevnu podršku i solidarnost generalu Lukiću i očekujemo da se povuče haška optužnica protiv njega, kao i da se prekine progon pripadnika policije i vojske samo po osnovu komandne odgovornosti. Imamo puno poverenje u naše pravosuđe i institucije sistema, koje su sposobne da objektivno i nepristrasno istraže i utvrde odgovornost svih onih koji su se zaista ogrešili o zakon i norme međunarodnog prava. Uveren u ispravnost naših stavova i zahteva proisteklih sa ovog skupa solidarnosti, pozivam sve pripadnike MUP-a da nastave sa obavljanjem svakodnevnih poslova i zadataka, na dobrobit građana i države Srbije", rekao je Misić.

Najbrojniji na mitingu bili su pripadnici Žandarmerije, i studenti Policijske akademije. Iako su od mikrofona bežali kao demonstranti od pendreka, nekoliko policajaca je, ipak, govorilo o svojim motivima za dolazak: "Mi smo Žandarmerija. Ovde smo da damo podršku našem generalu Lukiću", rekao nam je jedan od demonstranata sa plavom beretkom. "Moram da smislim rečenicu... Ne znam kako da kažem", rekao je drugi uz osmeh. "Ja sam sa policijske akademije. Dosta je naših ovih koji idu u Hag... Red je... Ja mislim da su to ljudi zaslužili... Taj general Lukić i ovi ostali, iz vojske dvojca i ta naša dvojca generala, zaslužii su da ne odu u Hag. Ipak su oni radili svoj posao. Dosta je naših otišlo i nije to sud samo za Srbe", kazao je on.

Na pitanje reportera B92 jednom od plicajaca u protestu, da li se skup može shvatiti kao pretnja, jedan od starijih policajaca je rekao: "Ne, ne, nema pretnje. Ništa mi ne pretimo. Ovo se odnosi na sve nas, ne samo na gospodina generala. Svi možemo biti u ovom istom košu". I njegov kolega rekao je da skup nije nikakva pretnja, već izraz solidarnosti sa kolegama. "Ovde smo da izrazimo podršku generalu Lukiću i kolegama koje su dale živote za odbranu države. Individualne krivice treba sigurno procesirati. Ali, komandnu odgovornost i to da bude razlog da ode u Hag... Mislim da to nije potrebno", rekao je.

Jedini političar na današnjem policijskom skupu bio je predsednik Skupštine Vojvodine, Nenad Čanak. "Država koja ne brine o svojim instrumenmtima države, neće postojati. Nečasno je prema ljudima koji su od Petog oktobra, pa do danas, zaista profesionalno odrađivali svoju dužnost, pre svega lojalno služeći volji građana iskazanoj za izborima 2000. godine, sada okrenuti leđa i ponašati se prema njima kao da ne postoje i kao da postoji način da se izdiktira sudbina ove zemlje spolja. Ja u to duboko ne verujem i zbog toga smo ovde", rekao je Čanak. "Jednostavno, imali smo nesrećnu situaciju u zemlji kada se u jednom trenutku pokazala neophodnost da pojedina krivična dela tretiraju pred tim međunarodnim krivičnim sudom. Ja sam bio uveren da je sa tim završeno. Ovo smisla više nema".

Podršku Sretenu Lukiću svojim prisustvom dali su i komandant Žandarmerije Goran Radosavljević, načelnik beogradske policije Milan Obradović, kao i nekoliko visokih oficira MUP-a. Na mitingu su viđeni i bivši centarfor Crvene zvezde, Dušan Savić, kao i Jezdimir Vasiljević, vlasnik "Jugoskandika", ali i pristalice Veselina Šljivančanina, koje su izviždale i izvređale Nenada Čanka.

Policajci su na miting, iz grada i unutrašnjosti, u velikoj većini dovezeni autobusima i kombiima sa plavim policijskim tablicama, kao i patrolnim kolima. Osim nekoliko saobraćanih policajaca, uniformisani čuvari reda - na dužnosti - nisu primećeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.