Misija Unije stiže po Rezoluciji 1244

Izvor: Blic, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija Unije stiže po Rezoluciji 1244

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun u svom „tehničkom pismu", kojim namerava da preporuči da se na Kosovo i Metohiju uputi misija EU, pozvaće se na četvrti stub postojeće privremene međunarodne vlasti u pokrajini, a koji je već pod upravom EU, saznaje „Blic" od međunarodnog diplomate uključenog u kosovski proces.

Kako dodaje, „prvi čovek UN će otuda u svom aktu konstatovati da EU već deluje na Kosovu i to, u skladu sa Rezolucijom 1244, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u okviru nadležnosti koje su predmet i njene buduće misije u koju se upućuje, a što će biti osnov za preporuku". U EU se nadaju da će misija biti upućena u krajem januara.

Evropska unija, suočena je sa problemom kako da se zameni postojeća već funkcionalno mrtva misija UN - Unmik sa misijom EU. Suočeni sa nemogućnošću da se Rezolucija 1244 zameni drugom zbog stava Rusije, a time i da odluka o slanju misije EU prođe kroz SB, pravni timovi EU iznašli su model kojim se po njima misija EU može uputiti na Kosovo, a da se ne krši Rezolucija 1244 i da odluka o upućivanju misije ne mora da prođe kroz SB već da to bude preporuka generalnog sekretara UN.

Privremena međunarodna vlast na KiM - Unmik dobila je mandat na osnovu Rezolucije 1244 i ta administracija podeljena je na stubove vlasti od kojih četvrti pripada EU. Međutim, EU je prisutna i kroz treći stub vlasti koji pripada OEBS. Trenutno je implementiranje OEBS gorući problem upućivanja misije EU na Kosovo jer bi problem mogao da nastane oko usvajanja budžeta ove organizacije, protiv čega su Srbija i Rusija.

Srbija je juče blokirala usvajanje ministarske izjave konferencije OEBS upravo zbog misije OEBS na Kosovu. Predstavnik Rusije u trojci Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je juče da Moskva može da prihvati misiju EU samo ako ona otpočne na osnovu rezolucije UN.

Koštunica: Sve zavisi od SAD

Premijer Vojislav Koštunica odbacio je juče ideju o uspostavljanju misije EU umesto Unmika.

- Srbija će sve učiniti kako bi kroz SB UN i u skladu s Poveljom UN i Ustavom Srbije bilo nađeno sporazumno rešenje. To svakako znači i da nema govora da se suprotno Rezoluciji 1244 uspostavlja Misija EU umesto Unmika - naveo je Koštunica. On je ocenio da „stabilnost i mir celog regiona sada zavise od odluke SAD da li će poštovati Rezoluciju 1244 ili će se opredeliti za njeno najgrublje kršenje".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.