Izvor: B92, 08.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija SE tražila razjašnjenje oko zakona o pomoći haškim optuženicima

Beograd -- Šef posmatračke misije Saveta Evrope za Srbiju i Crnu Goru Žan-Luj Loran izjavio je u četvrtak da će Parlamentarna skupština Saveta Evrope, vrlo verovatno, uvrstiti raspravu o situaciji na Kosovu, po hitnom postupku, u dnevni red svog prolećnog zasedanja, krajem meseca. "Inicijativa da se pitanje Kosova uvrsti u dnevni red aprilskog zasedanja postoji. Da li će PSSE o tome raspravljati znaće se prvog dana zasedanja, 29. aprila, kada se usvaja dnevni red", rekao je Loran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u razgovoru sa frankofonim novinarima u SCG, na kraju višednevnog boravka u Beogradu i Podgorici.

Cilj posete posmatračke misije bio je izrada, četvrtog po redu, izveštaja o tome kako SCG poštuje obaveze, preuzete prilikom prijema u Savet Evrope pre godinu dana. Izveštaj će biti podnet Komitetu ministara Saveta Evrope. Ključna tema razgovora sa zvaničnicima SCG je, prema Loranovim rečima, bila funkcionisanje državne zajednice, pri čemu su kao nedostaci konstatovani nepostojanje suda, neusklađenost ustava dveju republika sa Ustavnom poveljom, kao i nepostojanje takozvanog agenta ili advokata države, koji bi je zastupao pred Evropskim sudom za ljudska prava i brinuo o primenjivanju njegovih odluka.

Loran je izjavio da je od vlasti Srbije tražio "razjašnjenje" povodom usvajanja Zakona o pomoći haškim optuženicima, koji je, kako je rekao, shvaćen kao "politička poruka". Loran je dodao da je iz razgovora sa ministrom kulture Srbije Draganom Kojadinovićem shvatio da se predviđa, do leta ili najkasnije u septembru, novi izbor osporenih članova Radiodifuznog saveta, kako bi to telo moglo da profuncioniše.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.