Miščevićeva ide u Brisel, Visković u Berlin

Izvor: Blic, 18.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščevićeva ide u Brisel, Visković u Berlin

Ivo Visković, profesor na Fakultetu političkih nauka i nekadašnji ambasador u Sloveniji, početkom naredne godine zauzeće ambasadorsko mesto u Berlinu. Kako „Blic" saznaje, najradije viđen kandidat na mestu ambasadora pri Evropskoj uniji u Briselu je Tanja Miščević, koja bi u diplomatiju otišla sa mesta šefa Kancelarije za evropske integracije pri Vladi Srbije.



Visković će tako u Nemačkoj zameniti ambasadora Ognjena Pribićevića, postavljenog u vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je Vuk Drašković bio šef diplomatije Srbije, a Miščevićeva će, ukoliko pristane, u Briselu naslediti Roksandu Ninčić, kojoj takođe ističe mandat.



Sonji Liht ponuđen Vašington


Spekulacije o odlasku Tanje Miščević u ambasadore pojavile su se nakon informacija da će nju na čelu Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji zameniti Milica Delević. I pored čaršijskih priča da Miščevićeva odlazi jer je Kancelarija stavljena u drugi plan, te da želi da se posveti profesorskoj karijeri i mestu urednika u „Službenom glasniku", kako „Blic" saznaje, zbog dosadašnjih profesionalnih zasluga i kvaliteta, mnoga vrata će joj biti otvorena.

Ipak, ministar spoljn­ih poslova Vuk Jeremić i predsednik Srbije Boris Tadić najviše žele da je vide upravo na ambasadorskom mestu pri Evropskoj uniji u Briselu.

U krugu najozbiljnijih kandidata za ambasadore nalazi se i Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, čiji se odgovor na ponudu da preuzme ambasadorsko mesto u Vašingtonu i dalje čeka. U diplomatske vode zaputiće se i savetnik predsednika Trivo Inđić, koji će najverovatnije kao prvi čovek u Ambasadi Srbije u Švajcarskoj zameniti Dragana Maršićanina iz DSS.



Ivan Vejvoda odbio Pariz


Kandidati za ambasadore poput Viskovića i Miščevićeve ukazuju na nastojanje ove vlade da za ambasadore postavi profesionalne i ugledne ljude. U tom cilju Ivanu Vejvodi iz Beogradskog fonda za demokratiju bilo je ponuđeno mesto ambasadora u Parizu, koje je Vejvoda u međuvremenu odbio. Prema postojećem dogovoru, na ambasadorskom mestu u Parizu do kraja godine i ujedno kraja francuskog predsedavanja EU ostaće Predrag Simić, pa će to vreme vladajuća koalicija iskoristiti da pronađe alternativu za mesto prvog čoveka u ovom diplomatskom predstavništvu. Osim Pariza, od izuzetnog značaja zbog sadašnjih diplomatskih odnosa sa Holandijom, koja je zakočila odobrenje prelaznog sporazuma, jeste koga će Srbija postaviti na ambasadorsko mesto u Hagu nakon što sadašnjem ambasadoru Radoslavu Stojanoviću istekne mandat.



Ne odustaju od stranačkih kadrova


Ipak, i stranački kadrovi naći će se na spisku diplomata koji će Srbiju predstavljati u svetu. Srbiju bi na Kubi trebalo da predstavlja Velizar Đerić, nekadašnji savezni ministar za sport koga kandiduje Socijalističku partiju Srbije, dok bi bivši šef Bezbedonosno informativne agencije i Koštuničin savetnik za nacionalnu bezbednost Rade Bulatović zbog „kooperativnosti" sa predsednikom Srbije tokom pregovora o formiranju nove vlade Srbije trebalo da bude nagrađen ambasadorskim mestom najverovatnije u Ankari.

Kako je već dogovoreno, u ambasade Srbije u Danskoj i Velikoj Britaniji odlaze potpredsednica Demokratske stranke Vida Ognjenović i bivši rektor Beogradskog univerziteta Dejan Popović.

Gde nemamo ambasadore

Upražnjena ambasadorska mesta su u Albaniji, Argentini, Iranu, Keniji, Kuvajtu, Maroku, Mjanmaru i Poljskoj. Već krajem ove ili početkom naredne godine ističu mandati, između ostalih, i ambasadorima u Australiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Holandiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Nemačkoj, Izraelu, Švedskoj, Švajcarskoj i Siriji koji su postavljeni u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.