Miščević: SSP ne može biti poništen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miščević: SSP ne može biti poništen

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Tanja Miščević izjavila je da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Evropskoj uniji (EU) ne može biti poništen, niti se može proglasiti ništavnim.

"Opcije koje ostaju jesu ratifikacija ili neratifikacija Sporazuma. Ne bih mogla da zamislim da neka parlamentarna većina ne glasa za tako važan sporazum kakav je SSP. Svako ko želi dobro svom narodu, glasaće za ratifikaciju", rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Miščević i dodala da bi "neratifikacija" bila loš pokazatelj, zato što bi Srbiju označila kao partnera koji nije kredibilan u pregovorima, jer najpre pregovara o Sporazumu tri godine, a onda najavljuje da ne želi da ga primeni.

Miščević je navela da ne postoji rok za ratifikaciju SSP, ali da se od Srbije očekuje da to učini što pre, kako bi pokazala opredeljenost za evropske integracije.

Ona je istakla da nije neophodno da parlament ratifikuje SSP kako bi Srbija podnela kandidaturu za članstvo u Uniji. Prema njenim rečima, za kandidaturu je neophodna odluka Vlade Srbije, ali bi bilo dobro da i parlament potvrdi pozitivan stav prema evropskim integracijama tako što će ratifikovati Sporazum.

Miščević očekuje da će 1. jula na snagu stupiti Prelazni sporazum sa EU, koji predstavlja sažetak SSP-a. Ona je dodala da stupanje na snagu Prelaznog sporazuma nije uslovljeno ratifikacijom SSP-a u Skupštini Srbije.

Demokratska stranka Srbije je tokom predizborne kampanje najavljivala da će poništiti SSP u novom sazivu parlamenta.

Međutim, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, čija partija vodi sa DSS pregovore o formiranju Vlade, rekao je da su mu u DSS-u obećali da poništavanje SSP neće stavljati na dnevni red skupštinske sednice. Marković je čak najavio da neće ulaziti u koaliciju sa DSS ako ta stranka reši da poništi SSP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.