Izvor: B92, 03.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno završeni protesti u Prištini

Priština, Skoplje -- Popodne su mirno završene demonstracije nekoliko hiljada ljudi u Prištini protiv plana za status Kosova Martija Ahtisarija.

Demonstracije je organizovao Pokret "Samoopredeljenje" koji smatra da je Ahtisarijev plan "u saglasnosti sa planovima Beograda" i da ne odgovara političkoj volji stanovnika Kosova.

Demonstranti su tokom mirne protetsne povorke zahtevali i oslobađanje iz pritvora lidera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija i drugih učesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prethodnog protesta, održanog 10. februara. Tada su poginula dva, a ranjeno je više od 80 demonstranata.

Učesnici protesta su im minutom ćutanja odali poštu na mestu pogibije, kod zgrada Vlade i Skupštine.

Osim parola protiv Ahtisarija demonstranti su nosili i plakate protiv prištinskog pregovaračkog tima.

Tenzije je tokom današnjih demonstracija ipak nakratko bilo kada je policija napravila krodon koji je demonstrante sprečavao da prođu pored zgrade UNMIK-a.

Kordon je povučen posle desetak minuta na zahtev organizatora protesta koji su bili najavili da će demonstacije biti mirne, ali da učesnici neće "držati ruke u džepovima" ukoliko im policija spreči kretanje.

Po izbijanju tenzije na ulicama su se pojavile specijane jedinice međunarodnih snaga iz Pakistana.

Demonstranti su mirno nastavili i završili protest kroz centralne ulice Prištine gde su glavne domaće i međunarodne institucije.

Demonstracije je pratilo više od 200 reportera i fotoreportera.

Albanski poslanici iz Makedonije na protestu u Prištini

Poslanici albanskih partija u makedonskom parlamentu učestvovali su na današnjem mirnom protestu u Prištini, koji je organizovao pokret "Samoopredeljenje", prenelo je više skopskih televizijskih stanica.

Izveštač skopske televizije Telma javio je da su među protestantima u Prištini bili poslanik Fazli Veliu iz Demokratske unije za integraciju i predsednik udruženja Veterani ONA, kao i nekoliko poslanika iz Demokratske partije Albanaca koja učestvuje u vlasti u Makedoniji.

Fazli Veliu, snimljen u prvom redu protestanata, odbio je da komentariše učešće u protestima u Prištini rečima "da je sada na protestu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.