Izvor: B92, 30.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirno završen protest u Prištini

Priština -- Aktivisti pokreta Samoopredeljenje protestovali sa zahtevom da se održi referendum o nezavisnosti Kosova. Bez incidenata.

Protest je počeo ispred prostorija Samoopredeljenja, nakon čega je nekoliko stotina aktivista tog pokreta krenulo ka centru Prištine gde su zgrade Vlade i Skupštine Kosova. Pre početka protesta policija je zatvorila glavnu ulicu za saobraćaj, a protest se odvija bez incidenata.

Nekoliko stotina aktivista Pokreta i građana je prošlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavnim ulicama Prištine, uz zvuke bubnjeva uzvikujući parole protiv pregovaračkog tima Kosova i UNMIK.

"Pregovarački tim Kosova zna samo jezik dijaloga sa Beogradom. Oni su nam doneli Ahtisarijev paket koji će nam doneti podelu Kosova", rekao je jedan od vođa Pokreta Glauk Konjufca i naglasio da se sudbina Kosova mora rešavati referendumom.

U centru Prištine podigli su zastavu Albanije i pevali njenu himnu naglašavajući da je to jedina zastava koju priznaju. Na taj način su pokazali nezadovoljstvo zbog konkursa za nove simbole koji je, po Ahtisarijevom planu, u toku.

Demonstranti su u dvorište Skupštine bacili četke za WC i toalet-papir čime su hteli da simbolično pokažu da institucije koje je "uprljao" pregovarački tim treba "očistiti".

Članove tima ismevali su tako što su ih predstavili igračkama koje su umesto glava imale - tikve.

Veći broj policajaca pratilo je marš. O redu su brinuli i aktivisti Pokreta.

Tokom protesta glavne ulice su bile zatvorene za saobraćaj.

Konjufca je najavio da će "Samopredeljenje nastaviti sa protestima do postizanja cilja".

Pokret se protivi pregovorima o statusu Kosova, smatrrajući da odluku o statusu treba doneti u skladu sa principom samoopredeljenja naroda.

Lider Pokreta Aljbin Kurti je u zatvoru, od protesta 10. februara kada su tokom protesta poginula dvojica demonstranata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.