Mioljević: Nisam za drastičnu meru zaključavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 12:27

Mioljević: Nisam za drastičnu meru zaključavanja

Epidemiolog Kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević kaže da nije za drastičnu meru zaključavanja i da su u Srbiji blaže mere od lokdauna dale rezultate.

Mioljević je za TV K1 navela da je Srbija najliberalnija po pitanju mera i da je pokazala da može da vodi epidemiju i da je drži pod kontrolom.

"Mislim da bi malo pooštravanje mera i kontrola tih mera zaista moglo da ima efekat. Bitno je da povećan broj pozitivnih osobe ne ugroži sistem i proces vakcinacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je kod nas jako dobro organizovan i krenuo u dobrom smeru", rekla je ona.

Podseća da je Srbija jedina zemlja u regionu koja na raspolaganju ima vakcine četiri različita proivođača.

Opuštanje je, kako kaže, najveći problem u Srbiji. Napominje da posle prve doze građani nisu zaštićeni, već da moraju da nastave da nose masku.

"Posle druge doze vakcine građani su zaštićeni od teških formi bolesti. Masku treba nositi i dalje, jer možete biti kliconoša i prenositi drugima virus", rekla je Mioljević.

Upitana da li je posle druge doze moguće se razboleti i završiti u bolnici, ona je rekla da je zaraza moguća, ali da je to najčešće blaža klinička slika.

"Ne znam da je neko imao tešku kliničku sliku da je hospitalizovan i završio na intenzivnoj nezi i na respiratoru. Postoje osobe koje su primile drugu dozu i u da su posle nekoliko dana dobile blage oblike kovid infekcije", navela je ona.

Ističe da je i dalje veliki priliv pacijenata u kovid bolnicama i da ukoliko se nastavi trend porasta broja inficiranih da se mora razmišljati o uvođenju u kovid sistem novih bolnica.

Navodi da ne treba da budu obeshrabreni oni koji nisu razvili antitela posle druge doze vakcine, jer se svakoj vakcini mora dati određeni period da deluje.

Takođe, da posle vakcinacije drugom dozom ne treba proveravati nivo antitela, jer svaka vakcina štiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.