Minut nerada poslanika plaćamo 200 evra

Izvor: Blic, 05.Okt.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minut nerada poslanika plaćamo 200 evra

Četiri meseca, koliko je prošlo od formiranja republičkog parlamenta, poslanici Skupštine Srbije proveli su najvećim delom u blokadi. Za to vreme održano je pet sednica tokom 24 zasedanja, a poslanici su, iako svesni da su njihove kolege u prošlom mandatu toliko zasedanja imali u toku samo dva meseca, našli vremena i da čitav avgust provedu na godišnjem odmoru. Ipak, tokom četvoromesečnog perioda svi su uredno sa blagajne podizali plate koje mesečno iznose oko 130.000 dinara zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa dnevnicama.

Iako radikali ne kriju da opstruišu rad parlamenta i često ne ubacuju kartice u elektronski sistem Skupštine, trebalo bi imati na umu da primaju plate od poreza građana koji će, zbog opstrukcije poslanika SRS, najverovatnije ostati uskraćeni za ukidanje viza.

Nerad se dobro plaća

Nejlenji poslanik je Veran Panić iz Srpske radikalne stranke koji je u poslaničkoj klupi za prethodna četiri meseca proveo samo 35 minuta. To znači da su građani Srbije za minut rada za Panića izdvojili 14.857 dinara. Ovaj podatak Panića stavlja na listu najplaćenijih poslanika čiji minut rada košta više od mesečne minimalne plate u Srbiji koja je u septembru iznosila 13.572 dinara. Poslanik iz Valjeva je za malo više od pola sata sedenja u skupštinskoj klupi zaradio 2,3 puta više novca nego poreski obveznik sa prosečnom mesečnom platom od 34.471 dinara.

Zvanični podaci Službe za elektronsko glasanja i evidenciju pokazuju da svih 10 poslanika koji se nalaze na začelju tabele koja prikazuje vreme provedeno u skupštinskim klupama, dolaze iz redova SRS i poslaničke grupe „Napred Srbijo". Tako se među najnemarnijim poslanicima nalaze i radikali Marina Raguš i Ognjen Mihajlović koji su tokom 24 zasedanja u sali proveli manje od sat vremena, tačnije po 57 minuta. Čitavih sat vremena interese građana u parlamentu je zastupao Slobodan Vuković iz SRS, dok je njegov bivši stranački kolega koji je međuvremenu prešao u poslaničku grupu „Napred Srbijo" Dragan Čolić u sali proveo svega tri minuta više.

Jalova disciplina vladajuće koalicije

S druge strane, poslanici vladajuće koalicije zagrejali su skupštinske klupe, ali im to nije mnogo pomoglo jer tokom četiri meseca zasedanja zbog blokade Skupštine još uvek nisu uspeli da nađu način da usvoje zakone koji su uslov za stavljanje Srbije na belu šengensku listu. Najpredaniji poslanik je demokrata Radoslav Milovanović iz poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju". Milovanović je u skupštinskoj klupi proveo 134 sata i 18 minuta, odnosno 8.058 minuta, što je za 8.023 minuta više nego što je za isto vreme u sali proveo Veran Panić iz SRS. Na osnovu vremena provedenog u Sali, računica pokazuje da Milovanovićev minut poreski obveznici plaćaju 64,5 dinara, što je 230 puta manje od onoga koliko vredi Panićev minut. Čisto poređenja radi, minimalni minut rada u Srbiji košta 1,21 dinar, dok je sat minimalno plaćen 73 dinara. I drugo mesto na listi, ne računajući predsednicu Skupštine, drži poslanik ZES iz Demokratske stranke Aleksandar Janković koji je u sali proveo 131 sat i tri minuta, dok je treći poslanik SPS Milan Nikolić iz Vranja koji je u klupi proveo 126 sati i 24 minuta. Među prvih pet revnosnih poslanika su još dvoje iz redova demokrata - Biljana Hasanović-Korać i Dragoslav Božović.

Od šefova poslaničkih klubova najviše vremena u parlamentu provela je Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju".

Todorović u sali tri sata

U sali je tokom četiri meseca od formiranja parlamenta bila 96 sati i 57 minuta, dok su na začelju tabele bivše stranačke kolege Tomislav Nikolić i Dragan Todorović. Šef nove poslaničke grupe „Napred Srbijo" je u sali proveo nešto manje od jednog radnog dana - samo šest sati i 52 minuta, dok je Todorovića više vremena provodio na vezi sa Šešeljem nego u Sali pa je rezultat bio - tri sata i šest minuta. Od njega je lošije pozicioniran na tabeli šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić sa dva sata 43 minuta ili 163 minuta, ali je on poslanik u Skupštini postao tek u julu.

Palma i Stevanović redovni

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je na listi G17 plus, i predsednik opštine Jagodina i Dragan Marković Palma iz JS pokušavaju da izbalansiraju svoje obaveze u gradovima odakle dolaze i republičkom parlamentu. Iako dupliraju funkcije, Stevanoviću je pošlo za rukom da u sali bude 45 sati i 47 minuta, odnosno 2.747 minuta, dok je Marković češće u Jagodini pošto je u Skupštini Srbije proveo 30 sati i 56 minuta, odnosno 1.856 minuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.