Minuli rad isti za državne službenike i za privatnike

Izvor: Studio B, 05.Avg.2014, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minuli rad isti za državne službenike i za privatnike

Vlada Republike Srbije usvojila je set predloga zakona čijom primenom će značajno biti poboljšana efikasnost u radu državne uprave.

Zakoni kojima se reguliše rad državnih službenika, a koje je Vlada Srbije danas usvojila, treba da doprinesu prilagođavanju njihovih radnih prava najvonijim izmenama Zakona o radu, a nikako njihovom otupštanju, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Glavna izmena, kako je objasnila, odnosi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << na minuli rad koji će se i u slučaju državnih službenika računati samo kod aktuelnog poslodavc,a odnosno neće moći da se prenosi.

Kao primer ona je navela da onima koji rade u bolnicama pa potom pređu u državnu upravu minuli rad neće obuhvatiti i rad u bolnici.

Ministarka je ocenila da se izmenama ovih zakona rad državne uprave profesionalizuje, što se dodatno postiže primenom zakonske odredbe prema kojoj postavljena lica moraju da budu izabrana na konkursu u roku od devet meseci.

Udovički je navela i da se najnovijim zakonskim izmenama povećava odgovornost zaposlenih, koji će ubuduće odgovarati ako nedovoljno rade, ali i da se time stvara fleksibilniji zakonski okvir u slučaju da se otkaz daje zbog disciplinskih razloga.

"Cilj ovih zakona jeste da se poveća efikasnost i odgovornost javne uprave pred kojom leže odgovorni poslovi, a nikako otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru. Otpuštanja moraju biti fokus kod javnih preduzeća, pravi viškovi su tamo", rekla je Udovički.

Ona je dodala i da današnji paket zakona predstavlja prvi korak u sveobuhvatnom regulisanjiu statusa i prava zaposlenih u državnoj upravi, što ne uključuje javna preduzeća i kao ključni korak u sistemskom rešavanju statusa zaposlenih u javnoj upravi navela je zakon o platama o kojem će javna diskusija sa svim zainteresovanim stranama početi u septembru.

Taj će zakon, prema njenim rečima, uspostaviti jedinstvene kriterijume za zaposlene u javnoj upravi što, naglasila je, nikako ne znači uravnilovku.

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o dupuni zakona o platama u državnim organima i javnim službama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi.

Vlada je usvojila i predloge o izmenama i dopunama nekoliko uredbi - o programu i načinu polaganja državnog stručnog ispita, o dopunama Uredbe o razvrstavanju radnih mesta i merilima za opis radnih mesta državnih službenika i o izmenama Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.