Ministri razgovarali o saradnji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 15.Jan.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri razgovarali o saradnji

Beograd -- Šefovi diplomatija Srbije, BiH i Turske ocenili su, posle sastanka u Beogradu, da su dobri odnosi na zapadnom Balkanu najznačajniji za napredak regiona ka EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je posle sastanka sa bosanskohercegovačkim i turskim kolegama izjavio da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zajednički zaključak je da su u tom smislu najvažniji dobri odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Odnosi sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bosnom i Hercegovinom su kamen temeljac i mi nećemo podržati otcepljenja, jer je Bosna i Hercegovina naš najbliži i možda najvažniji sused. To, međutim, ne znači da ne podržavamo Republiku Srpsku i njen suverenitet kao entiteta, kao i njeno demokratski izabrano rukovodstvo, ali je vidimo kao deo Bosne i Hercegovine", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu je pozdravio stav ministra Jeremića o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. On je dodao da je će od miroljubivog odnosa i stabilnog regiona imati koristi svi narodi na BAlkanu.

"Mi smo na ovim trilateralnim sastancima izgradili odnos poverenja. Ljudi se nekada sastaju bez rezultata, ali mi smo uspeli. Mnogo je više stvari oko kojih smo se složili nego onih oko kojih ne možemo da nađemo zajednički jezik. Posebno smo učinili značajan napredak u razvoju dobrosusedskih odnosa u regionu", kaže Davutoglu.

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da je cilj da se održe i unaprede dobri odnosi sa Srbijom, sa kojom BiH ima, kako je rekao, važne političke i ekonomske odnose.

"Bosna je prošla kroz težak period, ali ja smatram da je ovo vreme kadad treba da se okrenemo ka Evropskoj uniji i da radimo na priključenju i da u tom smislu ispunimo sve neophodne uslove kako bismo i mi podneli zahtev za članstvo", kazao je Alkalaj.

Posle sastanka sa Jeremićem, ministre spoljnih poslova Bosne i Hercegovine i Turske primio je i predsednik Boris Tadić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Alkalaj:Jačanje regionalne saradnje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jan.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Bosne i Hercegovine Svenom Alkalajem o saradnji dve zemlje i istakao da postoji prostor za dalji napredak. Tadić je sa ministrom Alkalajem razgovarao i o jačanju regionalne saradnje, navodi se u saopštenju pres službe...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ministri Srbije, BiH i Turske o odnosima na Balkanu

Izvor: VOA, 16.Jan.2010, 07:05

Nakon trilateralnog sastanka Jeremić poručio da Srbija snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali i postojanje Republike Srpske kao entiteta u toj državi.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.