Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri odbrane EU o Kosovu

Lisabon -- Ministri odbrane EU u portugalskom gradu Evori zauzeli stav da je sporazumno rešenje jedino valjano za Kosovo.

Predsedavajući sastanku, portugalski ministar Nuno Severano Tejšeira, rekao je posle sastanka da su ministri istakli da Evropska unija jednodušno podržava pregovore pod posredstvom trojke Kontakt grupe za Kosovo.

Ministri odbrane EU su tražili održavanje diplomatskog pritiska na Beograd i Prištinu s ciljem da se dođe do sporazumnog rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zato što ne postoji alternativa za rešenje dogovorom. "To je jedino valjano rešenje", preneo je portugalski ministar.

Upitan da li su ministri odbrane EU zauzeli stav da je sporazumno rešenje i jedino moguće i da li bi se evropski lideri usprotivili jednostranom proglašenju nezavisnosti, Tejšeira je ocenio da međunarodni činioci, " posebno oni uključeni u taj proces, moraju biti spremni za svaki mogući razvoj situacije".

"Ali, ono što je bitno u ovom času i na šta se međunarodna zajednica mora usredsrediti, jeste da se izvrši politički i diplomatski pritisak na dve strane za nalaženje rešenja", predočio je portugalski ministar odbrane.

Tejšeira je rekao da "EU u tome mora imati ključnu ulogu, da je spremna da deluje i da će imati bitno mesto u primeni statusa koji bude usvojen". "I to sve će se odvijati, naravno, uz najtešnju saradnju sa ostalima koji su uključeni, pre svega s NATO-m i Ujedinjenim nacijama".

Ministri odbrane članica EU će na dvodnevnom sastanku razgovarati i o mogućoj operaciji na Kosovu.

Operacija je predviđena ako SB UN nacija odluči da EU unija preuzme nadgledanje situacije na Kosovu.

Planirano je i da ministri na skupu u portugalskom gradu Evori procene koliko bi svaka od 27 članica EU mogla da izdvoji vojnika za snage čiji je cilj pomoć u zaštiti nekoliko desetina hiljada ljudi iz sudanske oblasti Darfur, izbeglih u Čad i Centralnoafričku Republiku.

"Odluke EU ključne za Srbiju"

Odluke Evropske unije biče ključne, kako za budućnost Kosova, tako i Srbije, ocenjuje britanski nedeljnik Ekonomist.

Debata o Kosovu ne vodi se između Srba i kosovskih Albanaca, pa čak ni između Rusa i Amerikanaca. Prava debata, ocenjuje Ekonomist, vodi se u okviru EU.

"To što odluče članice EU neće biti značajno samo za dva miliona stanovnika Kosova, već će uticati i na kredibilitet spoljne politike Brisela, koja je još u povojima", piše list.

"Pošto ni Rusija, ni SAD, zbog svojih dosadašnjih stavova, nemaju nikavog podsticaja da najnoviji pregovarački proces shvate ozbiljno, važno je šta će da urade Evropljani", piše Ekonomist.

List navodi da SAD ne žele da budu jedina velika sila koja će priznati nezavisno Kosovo. "Velika Britanija i Francuska bi takođe htele da to urade i ne dopada im se, kako to one vide, rusko mešanje u unutrašnje evropske stvari."

"Ali, London i Pariz istovremeno žele da održe jedinstvo EU. Zbog toga će sve oči biti usmerene ka Berlinu. Ako Nemačka prizna nezavisno Kosovo, Italija i većina ostalih članica EU, ali ne i sve, najverovatnije će slediti njen primer. Srbija će se u tom trenutuku naći na raskrsnici", ocenjuje list.

"Ukoliko Beograd, kao što govore ministri iz Demokratske stranke Srbije, u slučaju da evropske zemlje priznaju nezavisnost Kosova, odustane od približavanja EU, to će Srbiju dovesti u izolaciju, a Beograd bi mogao da sa sobom povuče i sve ostale zemlje Zapadnog Balkana", piše Ekonomist, uz ocenu da ni Kosovo neće zauvek strpljivo čekati.

"Zbog svega toga ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ruske, američke i evropske diplomati koji nadgledaju aktuelne pregovore Beograda i Prištine, ili njihovi politički gospodari, suočeni sa takvim neprihvatljivim izborom pronađu još jedan razlog za odlaganje i nakon 10. decembra, kada treba da o rezultatima pregovora izveste generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna", zaključuje Ekonomist.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.