Izvor: B92, 26.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri NATO upoznati s predlogom

Brisel -- Šefovi diplomatija NATO-a dobili su na uvid predloge izaslanika UN Martija Ahtisarija o rešavanju statusa Kosova.

Oni su takođe dobili na uvid predlog Martija Ahtisarija o statusu Kosova, ali o tome nisu podrobnije raspravljali. Na sastanku je podržan Ahtisarijev rad, što brže usvajanje nove rezolucije UN o Kosovu i poručeno je da će KFOR i NATO osujetiti i suzbiti svaku mogućnost nasilja i nereda koji bi mogli da ugroze procese na Kosovu.

Iako je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generalni sekretar Jap de Hop Shefer rekao da je NATO pripremljen za svaku situaciju na Kosovu, diplomatski izvori prenose "vidnu zabrinutost" KFOR-a i političke strukture NATO-a zbog znakova da su neke ekstremističke grupacije na Kosovu u "pravoj borbenoj gotovosti".

Kako javlja Dragan Blagojević, dopisnik BBC-ja i agencije Beta iz Brisela, šef francuske diplomatije Filip Dust-Blazi je na završetku zasedanja izjavio da je, uz podršku procesu koji vodi Ahtisari, nužno da se obave dodatne rasprave, uz učešće nove srpske vlade i albanske strane u Ahtisarijevim predlozima, i to na takav način da se u najvećoj meri pruži zaštita srpskoj zajednici.

Dust-Blazi je na pitanje novinara da li Francuska smatra da rešenje za Kosovo ne može biti nametnuto, posredno odgovorio da postoji jedna realnost koja određuje rešenje statusa i naglasio da pored interesa većine postoje i evropske vrednosti koje je povezao sa obavezama da haškom sudu budu isporučeni Mladić i Karadžić, kao i da se mora uzeti u obzir i da su srpski građani na izborima dali ubedljivu većinu proevropskim demokratskim snagama.

Athisarijevi predlozi se veoma moraju imati na umu, ali je nužan konstruktivan prilaz Srba i Albanca u raspravi o predlozima za rešenje statusa, kazao je Blazi i dodao da se nada da će prvak DSS-a Vojislav Koštunica moći da se opredeli za proevropske demokratske snage u formiranju nove demokratske vlade u Srbiji.

Italijanski izvori su preneli da je Masimo D'Alema na ministarskom zasedanju NATO-a podvukao da status Kosova ne može biti nametnut, da se mora poštovati autonomija ali se ne sme poniziti druga strana, kako je naglasio. D'Alema je zatražio da se u nalaženju rešenja statusa Kosova obezbedi jedinstvo međunarodne zajednice i iskaže veliki oprez.

Sastanku NATO-a u Briselu prisustvovao je i ambasador Srbije pri toj organizaciji Branislav Milinković.

Njegova ocena je da je na današnjem sastanku podvučeno da su ključni akteri u procesu oko Kosova Kontakt grupa i Savet bezbednosti, dok je NATO tu da osigura bezbednost. Milinković je u zajedničkoj emisiji BBC-ja i B92 Svet u dva izjavio da veruje da NATO neće dozvoliti da se na Kosovu ponovi situacija od 17. marta 2004. "Redovno dobijamo uveravanja da se sa strane NATO-a vrlo dobro spoznala, da kažemo, greška koja je učinjena 2004. godine u neadekvatnoj reakciji na nasilje i da su učinjene sve pripreme da se ona ne ponovi. Verujem da je tu lekciju NATO dobro naučio".

Drašković o Kosovu

Pregovori o statusu Kosova su pre svega pregovori o statusu međunarodno priznate države Srbije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković.

"Ma koji Srbiji nametnuti oblik međunarodne nezavisnosti Kosova značio bi nasilno menjanje sadašnjih međunarodno priznatih granica Srbije, države članice UN, što bi predstavljalo nasilje i nad samom Poveljom svetske organizacije", rekao je Drašković u razgovoru sa delegacijom diplomata Nemačke, Portugala, Saveta ministara EU i Komisije EU koja danas boravi u Beogradu.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Drašković je rekao da je "teško razumeti preporuke i poruke da se Srbija postavi konstruktivno prema sopstvenom razbijanju".

"Verovatno da nema države na svetu spremne na takvu 'konstruktivnost'", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.