Ministri: Kakva je vlada bolja

Izvor: B92, 02.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri: Kakva je vlada bolja

Beograd -- Božidar Đelić i Predrag Bubalo izneli različite stavove o tome kakva bi buduća vlada trebalo da bude - vicepremijer za proevropsku, a ministar trgovine za prosrpsku.

Đelić je izjavio da je za privlačenje investicija najvažnije formirati proevropsku vladu, dok Bubalo smatra da je bolje imati prosrpsku vladu evropske orijentacije. Na predstavljanju publikacije "Najveći inostrani investitori u Srbiji", Đelić je rekao da treba potvrditi evropsku perspektivu zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer to utiče i na cenu kapitala i ohrabruje investitore.

Zbog političke nestabilnosti i neformiranja jedne socijalno odgovorene proevropske vlade, jedan broj investitora je odustao i jedan broj privatizacija nije sproveden, kazao je on.

Bubalo je, međutim, ukazao da Srbija mora prvo da reši pretpostavke za kvalitetan ulazak u Evropu, ocenivši da niko ne može da izračuna egzaktan podatak o tome koliko se gubi što još nije formirana vlada, ali da ti gubici nisu toliki koliko neki žele da ih predstave.

"Većina tih projekata zavisi od parlamenta, parlament će se uskoro formirati i biće ratifikovani i krediti i sporazum sa Rusijom, a sigurno je da gubici neće biti onakvi kako se često želi zloupotrebiti", istakao je Bubalo.

Đelić je predočio da naši građani žele socijalno odgovornu vladu, koja će braniti naš teritorijalni integritet mirnim putem i na kraju uvesti zemlju u EU. Ratifikacijom SSP-a, prema njegovim rečima, na najbolji mogući način potvrđuje se strateški pravac naše zemlje, pošto ćemo istovremeno ratifikovati i energetski sporazum sa Rusijom, što pokazuje da smo otvoreni za investicije i partnerstvo sa svima.

Alternativa potpisivanju SSP-a je pokušaj uspostavljanja dijaloga tamo gde nema ingerencije - da se od Brisela dobije odgovor za koji nije nadležan, a za ključno pitanje našeg integriteta rešenje moramo naći u Savetu bezbednosti UN, dok je sve ostalo put u neizvesnost, smatra Đelić.

Bubalo je opet istakao da "naša evropska perspektiva uopšte nije sporna, ali da moramo sa Briselom i sa zemljama koje su 'nenadležne', kako kaže potpredsednik Vlade, napraviti ako ništa drugo, jedan aneks u sporazumu ili jednu rečenicu koja će pitanje makar zamrznuti za neki period".

Ne možemo dozvoliti da se prizna nezavisnost samoproglašene države Kosovo i da to još učini toliki broj država EU, a kako su te države bile nadležne da priznaju nezavisnost Kosova, onda sa njima mora da se priča i o teritorijanom integritetu, zaključio je Bubalo.

Đelić smatra da je mnogo bolje formirati socijalno odgovornu proevropsku vladu pre leta nego ići na nove izbore, napominjući da su sve partije koje se prepoznaju u programu koalicije koja je dobila podršku na republičkim, pokrajinskim i opštinskim izborima dobrodošle, nezavisno od njihove "političke boje".

On je najavio da će ove nedelje "pred Vladom Srbije biti usvajanje Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU", dokument od 1.000 stranica, u kome je naveden plan rada za našu administraciju, kako bi do 2011. godine Srbija bila pripremljena za ulazak u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić i Bubalo: Trebaju nam investicije, i tu se jedino slažemo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2008

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je za privlačenje investicija najvažnije formirati proevropsku vladu, dok je ministar trgovine Predrag Bubalo istakao da je bolje imati prosrpsku vladu evropske orijentacije...Na predstavljanju publikacije "Najveći inostrani...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Šta čeka kapital

Izvor: Večernje novosti, 02.Jun.2008

Jedini zaključak sa okruglog stola "Najveći strani investitori u Srbiji", na kom su u ponedeljak glavni učesnici bili aktuelni potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministar trgovine Predrag Bubalo je da Srbija što pre mora da dobije vladu

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.