Ministri EU za dogovorno rešenje

Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU za dogovorno rešenje

Beograd, Priština, Moskva -- Savet ministara EU podržaće u ponedeljak napore trojke Kontakt grupe u traganju za "dogovornim rešenjem" za Kosovo.

To proizilazi iz nacrta zaključaka koji je stavljen na uvid novinarima. Pre sastanka u Briselu u ponedeljak, kako je danas saopštilo portugalsko predsedništvo EU, ministre spoljnih poslova će o stanju u pregovaračkom procesu obavestiti posrednik EU Volfgang Išinger, kome će Savet ministara pružiti "punu podršku".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Išinger će ministre obavestiti o daljim planovima "trojke" neposredno pred petu rundu direktnih pregovora Beograda i Prištine, koja će biti održana dan kasnije - takođe u Briselu.

Izvori iz EU i dalje ne žele da potvrde niti da komentarišu izjave koje su preneli neki mediji iz Vašingtona, a odnose se na navodnu Išingerovu najavu predloga rešenja, koji bi glasio - "statusno neutralan".

Diplomatski izvori u EU insistiraju da je još prerano govoriti o bilo kakvom "predlogu" Išingera, a još manje o predlogu "trojke", s obzirom na činjenicu da bi, u tom slučaju, takav predlog trebalo da dobije podršku i posrednika iz SAD i Rusije.

Izvesno je da će tokom rasprave na Savetu ministara, predviđene za ponedeljak po podne, biti reči i o koracima koji treba da uslede posle 10. decembra, odnosno roka za predaju izveštaja "trojke" generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Savet ministara će, takođe, zahtevati ubrzanje pregovaračkog procesa imajući u vidu približavanje 10. decembra, roka za predaju izveštaja "trojke" generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Harčenko: Neutralan status nije predlog "trojke"

Predstavnik Rusije u "trojci" Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da neutralni status Kosova nije predlog "trojke" i da "trojka" nije usaglasila nijednu opciju za status.

Harčenko je za Večernje novosti rekao da "trojka", pred sledeću rundu pregovora, razmatra "čitav niz varijanata i predloga za stimulisanje" pregovaračkih strana.

"Među razmatranim opcijama nema modela statusa Pokrajine i nijedna od opcija među članovima 'trojke' nije usaglašena", rekao je on.

Jeremić: Pregovori u ćorsokaku

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da su pregovori o budućem statusu Kosova došli u ćorsokak.

Jeremić je kao razlog naveo nametanje čvrstih rokova za pregovore. Jeremić je rekao da 10. decembar, kada će trojka Kontakt grupe predati izveštaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, treba shvatiti kao datum za procenu napretka u pregovorima.

"Neki ključni učesnici u procesu govore Beogradu i Prištini da će nezavisnost Kosova biti nametnuta ako do tada ne bude postignut sporazum, a to je jedan veoma neevropski način delovanja, koji vodi ishodu koji zapravo nije rešenje za sve. Tako se promovišu interesi jedne strane, kosovskih Albanaca", smatra Jeremić.

On je rekao i da je način izlaska iz krize, koja je na pomolu, u tome da rok, 10. decembar, bude shvaćen kao znak za procenu napretka i ništa više.

"Nezavisnost za nekoliko meseci"

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je danas za češki radio da će pitanje nezavisnosti Kosova biti rešeno u narednih nekoliko meseci kroz dogovoren i koordinisan proces, a ne jednostranim proglašenjem.

"Nezavisnost je pitanje meseci, uskoro ću biti u stanju da vam kažem tačno. Preciziranje datuma je pitanje dogovora. To neće biti jednostrani korak, biće to unapred dogovoreno i koordinisano proglašenje nezavisnosti", izjavio je Sejdiu.

Predsednik Kosova ukazao je i da se ne plaši reakcije Srbije na proglašenje nezavisnosti.

"Srbija ne drži u svojim rukama dušu Kosova. Pritisak ne bi bio ništa novo, živeli smo izloženi pritisku i u prošlosti", rekao je Sejdiu.

Predsednik Kosova nada se da će Srbi u pokrajini sami proceniti šta je za njih bolje - dinar, koji je, kako je kazao, prošlost ili evro kojim se plaća u Evropskoj uniji.

"Prava Srba garantovaće ustav i drugi posebni zakoni. Želimo da Srbi budu aktivni deo demokratskog društva. Želimo da njihova zastupljenost u institucijama bude dva ili tri puta veća nego što je sada", rekao je Sejdiu.

Češki analitičar iz Instituta za međunarodne odnose u Pragu, Filip Tesarž ocenio je da najava Sejdiua da će Kosovo biti "nezavisno za nekoliko meseci" znači februar naredne godine.

"Može se očekivati da kosovski Albanci ne govore uzalud u vetar, tim pre što naglašavaju da to neće biti nekakva 'ajmo ura akcija'. Iako su tajanstveni, minimalno za to znaju Amerikanci", rekao je taj češki ekspert za Balkan.

Tesarž je kazao da su po svemu sudeći prećutno i kosovski Albanci i SAD digli ruke od dogovora Prištine i Beograda, a ne isključuje scenario po kome bi kosovski Srbi na proglašenje nezavisnosti reagovali tako što bi nastojali da priključe Srbiji severne delove pokrajine.

Lider kosovske partije Ora i član pregovaračkog tima kosovskih Albanaca Veton Suroi izjavio je da će Evropska unija do 25. decembra priznati nezavisnost Kosova.

"Do Božića će Kosovo postati nezavisno. Imam u vidu ne samo da će novi parlament Kosova doneti deklaraciju o nezavisnosti, već da će ga priznati i EU", kaže Suroi.

Nova vlada Kosova, koja će biti formirana na osnovu rezultata izbora, ne može i ne treba da predlaže za pregovore pod zastavom "trojke" nikakav drugi model za status Kosova osim modela nezavisnosti, rekao je Suroi.

Sa Žukovim o Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Žukov saglasili su se tokom današnjeg razgovora u Beogradu da je neophodno pronaći kompromisno rešenje za budući status Kosova, koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

Tadić i Žukov su konstatovali da ima mnogo mogućnosti za unapređenje inače dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, a razgovarali su i o mogućnostima zajedničkih investicija, u oblasti energetike, saobraćaja i poljoprivrede, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Žukov o izručenju Kadijevića

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Žukov izjavio je danas da nadležne službe razmatraju tehnička pitanja koja se tiču izručenja generala Veljka Kadijevića.

"Ovo pitanje se pojavilo nedavno i tu nema komplikacija", odgovorio je Žukov na pitanje novinara da li će Rusija izručiti Kadijevića, koji se nalazi na crvenoj Interpolovoj poternici, po zahtevu Hrvatske.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i Žukov potvrdili su "zajedničku principijelnu politiku Srbije i Rusije u pregovaračkom procesu određivanja budućeg uređenja pokrajine Kosovo i Metohija, koja se zasniva na punom poštovanju međunarodnog prava, opšte obavezujuće Rezolucije 1244, Povelje UN, završnog Helsinškog akta i Ustava Republike Srbije", navodi kancelarije Vlade za saradnju s medijima.

"Žukov je naglasio da je principijelna pozicija Rusije da rešenje za buduće uređenje pokrajine Kosovo i Metohija mora da bude postignuto u Savetu bezbednosti UN na temelju Rezolucije 1244 i da rešenje mora biti rezultat sporazuma Srbije i predstavnika kosovskih Albanaca", navodi Vlada.

Predsednik i premijer Srbije, Boris Tadić i Vojislav Koštunica će inače predvoditi delegaciju Srbije na pregovorima o budućem statusu Kosova u utorak, 20. novembra u Briselu, saznaje agencija Beta.

Janša: EU se priprema da preuzme Kosovo

Premijer Slovenije Janez Janša izjavio je danas da se EU priprema da sledećeg meseca preuzme ključnu ulogu u procesu određenja statusa Kosova, pošto su pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, prema njegovoj oceni, najverovatnije osuđeni na neuspeh.

Janša je za Fajnenšel tajms rekao da bi plan EU najverovatnije podrazumevao veća ograničenja nezavisnosti Kosova od onih koja je predložio Ahtisari, ali nije želeo da iznosi druge pojedinosti, rekavši da detalji tek treba da budu utvrđeni.

"Verujem da će predlog biti u tolikoj meri kompletan da će Savet EU moći da usvoji zajedničku odluku ili da će makar glavne evropske sile biti jedinstvene po tom pitanju", rekao je premijer Slovenije, koja će 1. januara preuzeti predsedavanje EU.

EU će, prema njegovim rečima, biti spremna da deluje već na samitu 14. decembra, neposredno po isticanju roka za pregovore Beograda i Prištine 10. decembra.

Janša je uveren da će EU podržati nezavisnost Kosova pod uslovom da Priština prihvati međunarodni nadzor i pruži garancije srpskoj manjini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.