Izvor: B92, 21.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU u ponedeljak o zbivanjima na Kosovu

Brisel -- Šefovi diplomatija EU će u ponedeljak, na zasedanju u Briselu, uputiti "veoma, veoma oštru poruku na račun onih koji su podstakli nasilje na Kosovu i nisu preduzeli mere kako bi se ono sprečilo", uz zahtev da lokalne vođe preuzmu svu odgovornost, a krivci budu kažnjeni. To je agenciji Beta rekla Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane. Ona je naglasila da je Solana "krajnje zabrinut zbog tragičnih događaja" na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovu.

Napori da se na Kosovu povrati mir i utvrdi da li nešto mora da se menja u strategiji i načinima sprovođenja politike međunarodne zajednice u pokrajini, biće u središtu ministarskog zasedanja EU. Kristina Galjak je Beti prenela i da su se Solana i generalni sekretar UN Kofi Anan (Annan) vanredno sastali u Njujorku i postigli zajednički stav o "neophodnosti da se udvostruče svi napori za sprečavanje nasilja i uspostavljanje reda i mira". Solana i Anan su se složili da UNMIK, KFOR i sve institucije koje podržavanju upravu UN na Kosovu izvrše sve moguće pritiske na lokalne vođe u pokrajini da preuzmu svoje odgovornosti. Anan i Solana smatraju da, "ako se ustanovi da je neophodno, treba preispitati i Određene metode u postupku donošenja odluka u okviru UNMIK-a".

Generalni sekretar UN i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost zaključili su da je "apsolutno neophodno da se sve kosovske vođe obavežu da će zaista sprovoditi ono za šta su nadležni i odgovorni". Potpuno je neprihvatljivo da se ovakve tragične stvari događaju posle pet godina prisustva UN i KFOR-a na Kosovu i to upravo u času kad je, iako veoma mukotrpan, ipak bio pokrenut proces dijaloga između Beograda i Prištine, zaključili su Solana i Anan. Zato će, istakla je Kristina Galjak biti izvršen "sav moguć međunarodni pritisak" na lokalno vođstvo na Kosovu.

Rušilačko nasilje, uz ljudske žrtve, koje su i čelnici NATO ocenili "pokušajem etničkog čišćenja srpskog življa", dogodilo se, primetili su izvori u Briselu, upravo u trenutku kad je obnovljen teški dijalog Beograd-Priština. "Zbog toga će sve što se zbilo zahtevati dugo razmišljanja međunarodne zajednice", navodi isti izvor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.