Izvor: B92, 17.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU u ponedeljak o proširenju, u utorak o Balkanu

Brisel -- Ministri inostranih poslova Evropske unije će na dvodnevnom zasedanju u Briselu od ponedeljka razgovarati o ulasku desetak novih zemalja u članstvo, uz nagoveštaje da se proširenje Unije može od januara odložiti za maj 2004. godine, zbog toga što je potrebno više vremena za ratifikaciju sporazuma o članstvu. Glavni preostali problemi se tiču budžetskih izdataka, poljoprivrede i preustrojstva institucija i mehanizma odlučivanja na nivou Unije od verovatno budućih 25 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica, saopštili su funkcioneri EU u Briselu.

U utorak će šefovi diplomatija evropske petnaestorice razmotriti glavna spoljnopolitička pitanja - Irak, Bliski istok i Balkan. Očekuje se da će SR Jugoslaviji biti poručeno da jedino okončanje preuređenja državnih odnosa Srbije i Crne gore, sprovođenje akcionog plana o usaglašavanju tržišta i trgovinsko-carinskog režima, kao i politička stabilizacija u Srbiji mogu dovesti do ubrzanog približavanja Uniji i ekonomskog oporavka zemlje.

Evropska unija, prema izvorima Saveta ministara petnaestorice, smatra, istovremeno, da bi sporazum DOS-a i Demokratske stranke Srbije trebalo da obezbedi Srbiji neophodnu političku stabilnost "kako bi bile sprovedene reforme od životnog značaja", bez kojih nama približavanja Uniji, a teško da može biti i doglednog ekonomskog i socijalnog boljitka. Sa ministarskog zasedanja biće upućena i poruka da su evropska petnaestorica "veoma zabrinuti" zbog izveštaja o ilegalnoj prodaji oružja iz SRJ i Bosne i Hercegovine i nesaradnje s Haškim sudom, koja se, pored Srbije i Bosne, tiče i Hrvatske.

Kad je reč o ilegalnoj prodaji oružja, u Evropskoj uniji smatraju da su dosadašnje mere da se to spreči dobre, ali da treba do kraja utvrditi i kazniti krivce i obezbediti da to više ne može da se ponovi. Šefovi evropskih diplomatija će, takođe, upozoriti da će pomenute zemlje "iskomplikovati" svoje približavanje evropskoj petnaestorici, ako bi takvo stanje ostalo nepromenjeno. Jer, kako se naglašava, "krijumčarenje oružja, kojim se krše sankcije UN, ocrnjuje medjunarodni ugled tih zemalja".

Zvaničnici NATO u Briselu su, istovremeno, agenciji Beta preneli nezadovoljstvo atlantskih partnera zbog činjenice da je, kako je naznačeno, zvanični Beograd recimo bio upozoren na nedopustivu prodaju oružja Liberiji, a to, ipak, nije sprečeno. Iako je jasno da nove demokratske vlasti SRJ u to nisu bile upućene, nedozvoljene isporuke oružja, delova i vojno-tehničku saradnju, i kad su u pitanju Irak i Libija, takođe zemlje pod embargom UN, ostavljaju mnoga nedorečena pitanja, naznačili su izvori NATO. To zahteva razjašnjenja zbog perspektiva, inače, obostrano željene tešnje saradnje SR Jugoslavije i Atlantskog saveza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.