Izvor: B92, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU u ponedeljak o Srbiji

Brisel -- Šefovi diplomatija Evropske unije zatražiće u ponedeljak brzo formiranje srpske vlade, uz potvrdu evropske perspektive Srbije.

Brisel će ponoviti podršku "realističnom kompromisnom rešenju" za Kosovo, pošto na sastanku čuje i mišljenje izaslanika UN Martija Ahtisarija, saznaje Beta. U raspravi ministara treba da se usaglase i zasad različiti stavovi pojedinih članica evropske dvadesetsedmorice oko toga "kako treba da glasi poruka ohrabrenja Srbiji".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Izvori nemačkog predsedništva EU danas su novinarima preneli da Savet ministara EU treba da razmotri buduće odnose sa Srbijom u svetlu izbora na kojima su "reformski opredeljene političke snage dobile jasnu većinu".

EU na temelju toga očekuje brzo formiranje srpske vlade, rešene da nastavi "put Srbije u Evropu i spremne da se uhvati u koštac s predstojećim izazovima u duhu konstruktivne saradnje s međunarodnom zajednicom".

To znači, objasnili su izvori Saveta ministara EU, da buduća srpska vlada treba jasno politički i konkretnim merama da potvrdi rešenost da uspostavi punu saradnju s Haškim sudom, što bi omogućilo obnovu pregovora o pridruživanju s Beogradom.

Jedan zvaničnik nemačkog predsedništva EU je rekao da je situacija u Srbiji dosta složena i da "sve poruke moraju biti vrlo oprezne".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.