Ministri EU danas o Kosovu

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU danas o Kosovu

Savet ministara EU danas bi trebalo da „primi k znanju" jednostrano proglašenje nezavisnosti Prištine, dok će odluku o priznavanju otcepljenja Kosova od Srbije prepustiti državama članicama.



EU je, u noći između petka i subote, odlučila da pošalje misiju Euleks na Kosovo i Metohiju. Politički direktori država članica EU pripremili su sinoć u Briselu zaključke o Kosovu i Metohiji koje će danas usvojiti Savet ministara EU.

Visoki predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropske unije Havijer Solana saopštio je juče da je „u stalnom tesnom kontaktu s Kosovom i liderima u regionu". Solana je to stavio do znanja „u vezi s najnovijim razvojem na Kosovu" posle vanredne sednice parlamenta Kosova na kojoj je usvojena deklaracija o nezavisnosti.

„Pozivam sve da deluju mirno i odgovorno. Uveren sam da će vođi Kosova biti u ravni svojih odgovornosti u ovom presudnom trenutku", naveo je visok predstavnik EU. U saopštenju se dodaje da će šefovi diplomatija EU danas razmotriti to pitanje.

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajmajer ocenio je juče, povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, da nova situacija zahteva da narednih dana sve strane sačuvaju mir i obazrivost u povlačenju svih poteza. U saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Berlinu je naglašeno i da je Štajnmajer tokom dana razgovarao telefonom sa slovenačkim šefom diplomatije Dimitrijem Rupelom i ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem. U saopštenju se navodi da su „trojica ministara složna u stavu da očuvanje stabilnosti u regionu ima najviši prioritet". „Ministri su se izričito izjasnili protiv svakog oblika nasilja. Ocenili su da je Balkan u prošlosti doživeo dovoljno nasilja. Zato ono nije rešenje za pitanja i izazove koji tamo (na Balkanu) sada predstoje", navodi se u saopštenju.

Povodom sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije koji treba da raspravljaju o novonastaloj situaciji, Štajnmajer je istakao, kako se navodi u saopštenju, „da je važno da se sačuva evropsko jedinstvo".

„Već proteklih nedelja i meseci je EU jasno izrazila spremnost da preuzme odgovornost za stabilizaciju Zapadnog Balkana. Tu spada nastavak procesa približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji kao i otpočinjanje misije Euleks na Kosovu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rupel: Mnoge članice EU će priznati Kosovo

Predsedavajući Saveta ministara EU slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel izjavio je danas u Briselu da veruje da će mnoge članice EU priznati jednostrano otcepljenje Kosova od Srbije.

"Razumeo sam da će mnoge članice EU priznati Kosovo", izjavio je Rupel pred početak sastanka Saveta ministara i dodao da je svaka država članica EU "slobodna da odluči" o tome da li će priznati otcepljenje ili ne.

Rupel je istakao da, međutim, ne vidi razdor unutar EU o pitanju Kosova.

"Bili smo jedinstveni kada je bilo najvažnije, a to je prilikom slanja misije", istakao je slovenački šef diplomatije.

On je osudio jučerašnje incidente u Beogradu i optužio "pojedine srpske političare koji podstiču na incidente".

"Zadatak tih političara bi trebalo da bude da smiruju situaciju, onako kako mi to činimo", rekao je slovenački ministar.

Kušner poželeo sreću Kosovu

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner poželeo je juče „sreću" Kosovu, čiji je parlament proglasio nezavisnost. Kušner je, na konferenciji za novinare završavajući posetu Izraelu, ocenio da je takav razvoj događaja „uspeh međunarodne zajednice i Evrope i nešto što će okončati određenu patnju". Komentarišući izjave srpskih zvaničnika da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, Kušner je rekao da na takve stvari „ne treba gledati tragično". „To nije lom, nije cepanje. To je početak, nije bilo drugih mogućnosti", rekao je Kušner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.