Ministarstvo treba da preseče nelegitimnu vlast

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo "treba da preseče nelegitimnu vlast"

Sukobe izmedju rukovodstva opštine Podujevo izmeštene u Kuršumliju i "nove nelegitimne opštinske vlasti" trebalo bi "privremenim merama da preseče" Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, izjavio je danas predsednik izmeštene opštine Podujevo Obren Andjelković.

Na sednici Skupštine opštine Podujevo koja je izmeštena u Kuršumliju, sinoć su se potukli odbornici vladajuće koalicije i opozicije, koji su potom, sa opštinskim rukovodstvom privedeni u policiju.

Tuča >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je, kako je prenela RTS, izbila tokom rasprave o smeni sadašnjeg i imenovanju novog rukovodstva.

"Na jednoj strani ima 16, na drugoj 17 odbornika, što znači da niko nema većinu. Ta kriza traje već duže vreme, a kada niko nema većinu, onda se uvode privremene mere, jer opština ne može da funkcioniše", rekao je Andjelković Tanjugu.

On je naglasio da su ga na polovini jučerašnjeg zasedanja "napali Ivica Marković, nelegitimno izabran za predsednika opštine, i njegov brat Vladica", kao i da je zadobio teže telesne povrede pa se obratio Hitnoj pomoći.

"Napali su me mučki, bezobzirno, krajnje ostrašćeni, jer ne mogu da smene opštinsku vlast", rekao je Andjelković i dodao da su danas na posao došla oba rukovodstva.

Početkom aprila na sednici Skupštine opštine Podujevo izmeštene u Kuršumliju odbornici su izglasali nepoverenje rukovodstvu i imenovali novo. Andjelković je naglasio da tu odluku ne priznaje i da je smatra nezakonitom, jer su, kako je dodao, u izglasavnju novog rukovodstva učestvovala i dva odbornika kojima su aktivirane blanko ostavke.

"Ta odluka nije legalna, jer za moju smenu treba da glasa 18 odbornika, s obzirom da ih je u skupštini 35. Imali su 16 odbornika, a toj sednici prisustvovala su i dva odbornika kojima su pre tri meseca aktivirane blanko ostavke, što znači da nisu imali pravo da glasaju", kazao je Andjelković.

Incident izmedju dva rukovodstva dogodio se i pre mesec i po kada je novoizabrano rukovodstvo zauzelo kancelariju predsednika opštine, pa su se sukobili oko stolica u kancelariji, preneli su tada mediji.

Lokalni izbori u Podujevu održani su 2008. godine i pobedila je koalicija SRS i SPS, koja je dobila 21odbornika, koliko je i bilo kandidata na listi, a u opoziciji je ostala Socijaldemokratska partija Nebojše Čovića sa 14 mandata.

Vlast su formirali radikali i socijalisti, a imenovanjem predsednika i njegovog zamenika vladajuća koalicija je ostala bez dva odbornika, koje nije mogla da zameni jer nije bilo drugih kandidata na listi.

U medjuvremenu je jedan odbornik sa liste umro, pa su tri odbornička mesta vladajuće koalicije popunjena sa liste opozicione SDP, koja je tako došla do 17 mandata.

Potom je još jedan odbornik prešao u opoziciju, pa je tako SDP dobio većinu i izabrao novo rukovodstvo opštine Podujevo izmeštene u Kuršumliju, koju ono, koje predvodi Andjelković, ne priznaje, jer su u glasanju, kako je kazao, učestvovali i odbornici kojima su bile aktivirane blanko ostavke.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sramna masovna tuča odbornika SO Podujevo

Izvor: Press, 14.Jun.2010

Opšta tuča odbornika vlasti i opozicije u Skupštini opštine Podujevo tokom prekjučerašnje sednice završila se davanjem izjava svih odbornika u stanici policije u Kuršumliji. Nekoliko odbornika je lakše povređeno, a najgore je prošao stari predsednik...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.